ВАС ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО НА ЦИК ЗА РЕФЕРЕНДУМА, НО ПРИЕМА, ЧЕ ЗА ДА СТАНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН НЕ ДОСТИГАТ 11 500 ГЛАСА

....
10.02.2017 / 16:43

Резултатът от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен, тъй като не е преминал необходимата бариера гласове.

 

Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който въпреки всичко отмени обявените от ЦИК резултати от референдума, като увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това значи, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500.

 

С решението ВАС връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

 

ВАС посочва, че за да станат задължителни резултатите от референдума, на него трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. Дори и със завишаването на броя на гласувалите с 492, пак не стигат 11 505 гласа, за да принудят следващото Народно събрание да намали субсидията на партиите и да въведе мажоритарни парламентарни избори.

 

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, чието изготвяне дори бе удължено с десет работни дни.

 

"Броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080", пише в съобщението на съда за решението.

 

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев