Вот 2017 ЦИК: ВЪВ ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ ЩЕ ИМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ

....
10.02.2017 / 16:08

Централната избирателна комисия е приела с решение, че във всички избирателни секции у нас и в чужбина ще се проведе машинно гласуване, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. На редовния брифинг днес той информира още, че с решение от днес са приети техническите изисквания за апаратната и програмната част от машинното гласуване.

 

Решението за цялостната документация на процедурата за обществената поръчка ще бъде обявено евентуално по-късно днес, заседанието на Комисията по този въпрос продължава, каза Андреев. Цветозар Томов, говорител на ЦИК, уточни, че не може да се предостави по-голяма конкретика по процедурата, докато тя не стане факт.

 

"Основната наша задача е всеки българин да има възможност да изрази своята политическа воля на изборите, а машинното гласуване е само една опция за това. Резервната опция да се гласува с хартия винаги съществува. Не виждам опасения в една страна със 100 годишна практика на гласуване по този начин, да не се признаят резултатите от изборите", коментира в отговор на въпрос Томов.

 

Условията за предоставяне на медийни пакети,чийто критерии ЦИК е приела, в момента се съгласува в Министерството на финансите, информира още Андреев. В понеделник изтича срокът за обявяване на тарифите и условията за участниците в предизборните кампании от страна на медиите, припомни той.

 

Общо 18 партии са изпратили заявления за регистрация в ЦИК и 13 от тях са я получили, на три партии е отказана регистрация заради нередовности в документите. Тези партии са - "Целокупна България", Национално движение "Единство" и Български народен съюз "Нова демокрация". Регистрацията на една партия е заличена, заради липса на 2500 подписа - ПП "Български съюз за директна демокрация". На една партия регистрацията е отхвърлена - партия "България без цензура".

 

Девет коалиции са регистрирани.

 

Общо 4297 са подадените заявления за гласуване в чужбина и традиционно най-много те са във Великобритания, Германия и Испания, обявиха от ЦИК.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев