ХЕЙ, ЯЦИЧЕК ОТНОВО ОЖИВЯВА НА СЦЕНАТА ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР-СЛИВЕН

...
09.02.2017 / 10:52

Режисьорката Елза Лалева: Ще я поставям, докато разбера защо прилича на мен

 

Новата постановка е с актуално, съвременно звучене, наситена е с много смях и красота

 

На 12 феврури 2017 г. /неделя/, от 11.00 часа в салона на сливенския куклен театър ще се състои премиерата на спектакъла ХЕЙ, ЯЦИЧЕК. Автор е известната чешка писателка и художничка Дейзи Мразкова, преводът е на Майя Петрова и Елза Лалева, режисьор е Елза Лалева. Сценографията е дело на младата сценографка Евелина Савицка, а музиката на Константин Цеков. Участват актьорите: Ангелина Русева, Евгения Ангелова, Тихомир Трифонов и Цветелина Николова. Фтограф – Георги Ангелов.

Яцичек е едно малко дете т.е. зайче, което си има любима приятелка – Катеричка. Двамата обичат да си играят, да се радват на живота и да се учат от него. Така е, докато си играеш научаваш много неща…За приятелството, за възрастните, за пакостите, за това как едно дърво може да се превърне в слон и да разказва приказки.

Спектакълът е за срещата на детето с Големия Свят и чистосърдечното му желание да си обясни неговите правила и чудатости. За Яцичек и Катеричката няма никакво съмнение, че Светът е създаден за радост и красота и те са напълно щастливи в него…докато Къртицата…Оо, за нея ще разберат тези, които дойдат и видят смешния и красив куклен спектакъл на сливенските кукленици.

Дейзи Мразкова

Дейзи Мразкова е родена през 1923 г. в Прага. Напуска този свят през 2016 г. на 93г. През 1943-1944 г. учи в училище за приложни изкуства. Като художник е участвала в множество изложби заедно със съпруга си Иржи Мразек. Освен на живописта, Дейзи Мразкова се посвещава и на детската литература и илюстрация на детски книги. Нейните литературни творби са преведени на словашки, английски, немски, японски, литовски и словенски. През 70-те години тя е сред пионерите на детските книжки с картинки.

В книгите си разказва с много нежност и любов за децата, животните, природата, за нещата, които се случват с тях. Светът на нейните истории е фин, изпълен със събития и герои, които имат своя уникален път. От всеки сюжет струи обич и емоция към живота, към природата, към хората.

„Имах намерение да напиша нещо не поучително, нещо просто ей така. Нещо, от което човек ще се почуства щастлив ... И така започна да се оформя книгата „Хей, Яцичек“, споделя авторката за зараждането на историята на зайчето Яцичек.

Елза Лалева

Елза Лалева е актриса и режисьор в Столичен куклен театър. Автор е на множество детски пиеси и образователни спектакли. Преподава драматургия в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Спектаклите на Елза Лалева са наситени с емоция и естетика, деликатно и с финес поставят темите за обичта и красотата на живота, поставят основните житейски въпроси за уважението и честността, ценен помощник са на родители и педагози във възпитанието на децата.

На сцената на ДКТ-Сливен, Лалева поставя редица спектакли, сред които: „Искам да бъда голям“ „Джуджето“ , „Приказка в ръчичка“ „ Снежанка“ и много други. „Хей, Яцичек“ поставя за първи път в сливенския куклен театър през сезон 1981/1982.

„В света на Дейзи Мразкова ме въведе големият чешки режисьор Йозеф Крофта, който ми даде пиесата „Хей, Яцичек“ и ми каза: „Направи я, тя прилича на теб“. И може би наистина ще я поставям, докато разбера защо прилича на мен“ отговаря Елза Лалева на въпроса, защо поставя отново спектакъла.

С признателност към Дейзи Мразкова и Йозеф Крофта!

 

Още снимки от новината

...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев