ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПРЕДСТАВИ СТРУКТУРАТА, СЪСТАВА И ПРИОРИТЕТИТЕ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО С ПРЕМИЕР ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ

Съставът на служебното правителство
27.01.2017 / 10:47

На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев подчерта, че служебното правителство има ясно очертани приоритети - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз, каза.

 

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, то ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи за обществото и държавата, допълни президентът.

 

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с премиер Огнян Герджиков. Министрите са 19. Служебните вицепремиери са четирима - Илко Семерджиев - по социални политики; Стефан Янев - по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова - по европейските фондове; Деница Златева - по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

 

Илко Семерджиев е и служебен министър на здравеопазването, а Стефан Янев - служебен министър на отбраната.

 

Служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов; служебен министър на финансите е Кирил Ананиев; служебен министър на труда и социалната политика е Гълъб Донев. Спас Попниколов е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Николай Денков - служебен министър на образованието и науката; Ради Найденов - служебен министър на външните работи.

 

Служебен министър на правосъдието е Мария Павлова; на културата - Рашко Младенов; на околната среда и водите - Ирина Костова; на земеделието и храните - Христо Бозуков.

 

Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

 

По обед предстоят срещи на новоназначените с премиера и членовете на кабинета в оставка Борисов 2 за предаване на властта.

 

Това е петото служебно правителство в най-новата ни история. През 1994 година президентът Желю Желев назначава служебен кабинет с премиер Ренета Инджова. Три години по-късно президентът Петър Стоянов назначава второто служебно правителство с премиер Стефан Софиянски.

 

Отиващият си кабинет управлява половин мандат. Бойко Борисов за втори път предава управлението на служебен министър-председател. Първият път през 2013 г. – на Марин Райков. През 2014 г. се завърна на поста, пое го отново от служебен премиер Георги Близнашки.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев