ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ЦИГУЛАРКА ЛИЯ ПЕТРОВА ГОСТУВА В СЛИВЕН

...
02.01.2024 / 14:16

Симфоничен Оркестър Сливен отново се готви да очарова публиката с първия си концерт за 2024 година, в Четвъртък 11 Януари, от 18.30ч. в зала “Сливен”. Събитието е акцент в 91-вия творчески сезон 2023/2024, обещавайки вечер на несравним музикален блясък и артистичен финес.

 

 

 

Предстои дългоочакваното гостуване на световноизвестната цигуларка ЛИЯ ПЕТРОВА.

 

Изключителните ѝ интерпретации на концертите от Нилсен, Бетовен, Барбър и Бритън, печелят признание от международната преса, а критици от "Sunday Times", "Pizzicato", "Gramophone", "The Strad" и "Classical Music" и BBC Music Magazine оценяват нейния уникален "прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта".

 

Тя редовно си партнира с най-големите музиканти на нашето време - Еманюел Паю, Пабло Фернандес, Марта Аргерич, Юри Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Юджа Уанг, Готие Капюсон и много други.

 

Феноменален солист, който си сътрудничи с водещи световни диригенти и е постоянен гост в концертния календар на най-добрите оркестри - Orchester de Paris, Orchester Philharmonique de Radio- France, Филхармонията на Люксембург, Antwerp Symphony, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, Staatskapelle Weimar, Orchester Philharmonique de Monte-Carlo, Брюкселска филхармония, Norddeutsche Philharmonie, , Националния Оркестър на Лион, Националния Оркестър на Бордо, Sinfonia Varsovia и още много други.

 

 

 

Над 280-годишния великолепен инструмент “Rovelli”, дело на легендарния Джузепе Гуарниери дел Джезу, ще оживее в ръцете на Лия Петрова, която ще изпълни концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Александър Глазунов.

 

Произведението е посветено на основоположника на руската цигулкова школа, професор Леополд Ауер. Изтъкнатият цигулар става и пръв изпълнител на творбата на 19 февруари 1905, като диригент е самият автор. Постепенно концертът влиза в репертоара на цигуларите по целия свят, и си извоюва широка популярност сред слушателите, славейки се като „прекрасно написан, оригинален по форма и блестящ със своя колорит и звукови комбинации…“.

 

 

 

Вечерта ще премине под палката на уважавания диригент Григор Паликаров, главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик, и професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров". Той е редовен гост – диригент на всички оркестри и оперни театри в страната, като същевременно осъществява и множество гастроли в Италия, Полша, Корея, Япония, Уругвай, Русия, САЩ, Румъния, Гърция, Словения, Украйна, Мексико, Португалия, Испания, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург, Холандия, Великобритания и др.

 

 

 

Внимателно подбраната програма за вечерта на 11 Януари, включва и Симфония № 4 от Роберт Шуман. Интроспективна и изобилна, Четвъртата симфония, често определяна като една от най-добрите творби на Шуман, ще демонстрира колективното артистично изкуство на оркестъра и умелата интерпретация на Паликаров.

 

 

 

Събитието се очертава да бъде крайъгълен камък в културния живот на града, обещавайки вечер на очарование и вдъхновение, която ще остави траен отпечатък в сърцата и умовете на всички присъстващи.

 

 

 

Новогодишна наздравица с чаша вино, очаква всички гости във фоайето на зала “Сливен”, преди концерта. Билети - онлайн на epaygo.bg и на касата на зала “Сливен”.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев