В БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“ - СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИГАТА „ЗАТВОРИ“ ИЛИ БЪЛГАРЩИНАТА“

...
08.11.2023 / 14:17

В Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщината“ - трета част от трилогията „Записки върху записките“ на писателя Любомир Котев.

 

На 8. 11. 2023г. /сряда/, от 17:00ч., в РБ „Сава Доброплодни“ писателят Любомир Котев, един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов, ще представи книгата си „Затвори“ или българщината“ - част трета от трилогията „Записки върху записките“ /най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание/.

 

Според Любомир Котев, Захарий Стоянов е най-значимият български народопсихолог и с написването на трилогията „Записки върху записките” стремежът му е бил да открои именно този принос на Летописеца. Проследявайки живота и делото на един от най-видните български националреволюционери, участник в големите български въстания, осъществител на Съединението и вдъхновен строител на нова България, Л. Котев представя истинския мащаб на тази изключителна личност и успява да разсее наслоените през годините тенденции, обезценяващи житейския му подвиг. Освен това писателят показва и доказва, че Захарий Стоянов е най-значимият български журналист в историята на журналистиката ни изобщо, както и един от най-значимите ни белетристи.

 

В третата книга от поредицата "Записки върху записките" Л. Котев продължава разсъжденията си за жанровата спецификация на "Записки по българските въстания", като поставя акцент върху българския национален характер.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев