ГЕОРГИ ВЕЛИЧКОВ - КОНЧИНА

Георги Величков
10.08.2023 / 15:58

Писателят Георги Величков почина на 10 август на 85-годишна възраст в София.

Георги Величков е роден на 7 април 1938 година в Сливен. След завършване на специалността право в Софийския университет той се завръща в Сливен, където работи като адвокат, драматург и журналист. Дебютира като автор с пиесата "Сезонът на надеждите", която е поставена в Сливенския драматичен театър.

 

Юрист по професия, писател по призвание, Величков се отдава на литературата и се утвърждава като автор на разкази, новели и повести. Като връх в неговото творчество се считат книгите му "Вместо Гроздобер", "От трите страни на барикадата" и др. В тях той затвърждава търсенията си на белетрист в психологическото изграждане на повествованията си. Освен че е добър и придирчив стилист, той определено има свои търсения на теми, сюжети и герои, извън трафарета на деня. В своите 20 книги Георги Величков се изява като писател с критично наблюдателно око за действителността и има заслужено име на един от интелектуалците на България със своя тежест. Неслучайно става съпредседател на Дискусионния клуб за гласност и преустройство. Той е избран за депутат в Седмото ВНС.

 

Георги Величков получава признание от своите съграждани, които го удостояват с наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" и го обявяват за почетен гражданин.

 

Поклон пред паметта на забележителния писател и достоен гражданин на Европейска България!

 

Аве -Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев