ПОЧИНА ИЗВЕСТНИЯТ СЛИВЕНСКИ ХИРУРГ Д-Р МИХАИЛ ЖЕЧКОВ

...
12.01.2020 / 14:03

Известният хирург д-р Михаил Жечков почина на 10 януари т. г., на 77-годишна възраст, след кратко боледуване. Вестта потопи в скръб обществеността в родния му град Сливен, където той в продължение на половин век работи като лечител на деца и възрастни. Кончината му стана повод за много негови пациенти да дадат израз на благодарността си към лекаря и да изкажат своите съболезнования към близките му. Съболезнования по повод загубата изказаха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, колеги, приятели.

Съмишлениците на д-р Жечков - Демократи за силна България - Сливен - от името на демократичната общност изказаха своята съпричастност към загубата на семейството и близките му. „Като негови съмишленици и приятели скърбим за лечителя, демократа и хуманиста д-р Михаил Жечков. Тези, които го познавахме отблизо виждахме, че той не прие налягащите го неволи на възрастта и здравословните лични проблеми, и с воля и всеотдайност остана верен докрай на своето призвание. Молехме се за неговото изцеление, докато в болницата се бореше за живота си... Потомък на уважавана сливенска фамилия д-р Михаил Жечков носеше и съчетаваше в себе си лекаря и гражданина. Убеден демократ, той изпитваше искрена загриженост за проблемите пред Сливен и страната и без колебание даваше публичен израз на своята непримиримост към провалите в здравеопазването, социалната сфера, функционирането на институциите. Неговото име, ангажираността и личното му участие в публичните прояви на представителите на демократичната общност в града ни, вдъхваха кураж и увереност, че си струва да се работи и да се отстояват принципите за справедливост, човещина, за свобода и демокрация. За всичко това д-р Михаил Жечков приживе получи заслужено признание от своите пациенти и обществеността в любимия му роден Сливен. Такъв ще остане и в паметта ни занапред. Съпричастни сме към загубата на семейството и близките му, Като негови съмишленици и приятели скърбим за лечителя, демократа и хуманиста д-р Михаил Жечков.”

В профила си във ФБ кметът на Сливен Стефан Радев написа: „Изразявам най-искрени съболезнования към семейството и близките на големия човеколюбец и радетел за просперитета на родния Сливен - д-р Михаил Жечков. Лекар, спасил стотици човешки животи, отдал целия си живот за здравето на хората, човек с активна гражданска позиция и голям родолюбец. Всеки, докоснал се дори и за малко до Доктора, тъгува дълбоко!”.

„Убеден съм,че няма човек в Сливен, който да не познава д-р Жечков. Освен блестящ хирург, бе и личност, доказала своя изключителен професионализъм и отдаденост в работата през целия си житейски път. Със своя непоколебим сливенски дух, той ще остане една от най-емблематичните личности на нашия град, повод за гордост и пример за подражание!”, казва в съболезнователно писмо председателят на общинския съвет Димитър Митев.

Поклонението ще се състои на 13 януари, понеделник, от 11 часа в катедралния храм „Свети Димитър”, погребението ще бъде от 13 часа на Новоселските гробища.

Поклон пред паметта му!

-----------------------------------------

Д-р Михаил Жечков е завършил Гимназия ”Добри Чинтулов” през 1960 г. и Медицинска aкадемия, София - през 1968 г. През 1969 година започва работа като хирург в Сливенската болница. През 1978 г. е назначен за завеждащ сектор "Детска хирургия", а в периода 1999 - 2005 година завежда Хирургическото отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Член е на Българско хирургическо дружество и Дружеството за детска хирургия, както и на Съюза на учените в България. През периода 1999 – 2003 е общински съветник от групата на ОДС. Три поредни мандата е църковен настоятел в храм „Света София”. През 2003 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин на Сливен" и за "Лекар на годината" на Република България.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев