ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ ПОДКРЕПИХА ПРОТЕСТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

...
21.03.2019 / 19:21

Медицински сестри от Сливен за втори път организираха пред сградата на общината протестен митинг за достойно и адекватно заплащане за труда им. Протестът им бе подкрепен от лекарски и пациентски организации.

„Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделението и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно. Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.” Това гласи декларацията на здравните работници, прочетена на митинга.

Те настояват също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер.

В подкрепа на протестиращите се обявиха още БЛС,Обществен съвет за подкрепа на донорството, пациентски организации и много други. Събитието е част от протестната мрежа на медицинските сестри в цялата страна.

Протестиращите пуснаха сини балони в знак на съпричастност към онези от тях, напуснали страната за по-добро заплащане, и оставили близки и приятели тук.

 

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев