КНИГА-ЛЕТОПИС НА СЕЛО ЖЕЛЬО ВОЙВОДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ

...
21.01.2019 / 21:07

Изданието „Летопис на село Жельо войвода, област Сливен“ е съфинансирано от общинския фонд „Култура“ и осъществено в сливенското издателство „Жажда“. Официалното представяне на книгата ще е на 22 януари от 11 часа в кметството на село Жельо войвода.

„Летопис на село Жельо войвода, област Сливен“ е изследване, представящо историята на днешното землище на селото от тракийско време, през българското, византийското и османското средновековие, бурния период на Възраждането и Третата българска държава, до наши дни. Изданието е дело на колектив – Неделчо Митърков, Съби Събев, Николай Сираков, Тенчо Додев, Богдан Георгиев, Атанас Петков, Цветана Башикова. Стъпвайки на делото на Димитър Димов, първият местен учител, започнал работа в началото на последното десетилетие на XIX век, запомнен от съселяните си като голям родолюбец и активен краевед, авторите обогатяват оставената информация за събития и хора от селото, обхващайки почти всички сфери на стопанския и духовния живот, участието на жителите му в големите войни и катаклизми, през които минава държавата, като включват и елементи от бита, говора, обичаите и вярванията. Като във всяко колективно дело, основната работа е свършена от един човек – Неделчо Митърков, който още от ученическите си години се интересува от историята на родното село.

При толкова амбициозно поставена задача, изпълнила над 420 страници, самите автори признават, че недостатъчно пълна е все още историята на селото, че доста факти се нуждаят от доизясняване, но оставят възможност това да бъде направено, като жельовойводци се включат със своите родови и семейни истории и с факти, съхранени в документи или в местната памет. Неделчо Митърков вече вече е събрал материали за втора част на книгата, в която да бъдат включени и някои от бележитите личности, излязли от Жельо войвода.

 

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев