ЦЕНАТА НА ВОДАТА В СЛИВЕН СЕ КАЧВА С 5 НА СТО ПРЕЗ 2019-ТА

...
18.01.2019 / 20:45

2,62 лв. с ДДС ще бъде цената на водопроводните и канализационни услугиза битовите потребители в Сливен от 1 януари 2019 година.В сравнение с цената през 2018 година, която е 2,49 лв., увеличението е соколо13 стотинки на кубик. Става въпрос за общата сума за доставка на питейна вода, канализация и пречистване на отпадъчните води. В населените места без канализация и пречистване, цената на водата с ДДС се качва от 1,96 на 2,05 лв.

В процентно изражение, увеличението на питейната вода е 4,8 на сто, а увеличението, което включва още отвеждане и пречистване на отпадъчните води, е 5,5 на сто, поясниха от „ВиК“ - Сливен.

Цената, възприета от КЕВР, е с около 6 стотинки по-висока от увеличението, заложено в бизнесплана на дружеството.Процедурата по определяне на цената обясни началникът на отдел „Инкасо“ във Сливенското водно дружество Росен Станев.

„Цената, въведена от 1 януари, 2019 г., е различна от тази, която е определена по бизнесплана. Всяка година преди отчетния период, КЕВР преразглеждат цените, като в анализа, който правят, включват основно два показателя: социална поносимост и инфлационен индекс. Това става на базата на формули, които са точно определени в Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите. Цената само на водата, заложена в бизнесплана, беше 1,645 лв., а възприетата от КЕВР е 1,712 лв. Или: разликата между бизнесплана и възприетата от КЕВР цена е 6,7 стотинки. По същия начин, има разлика и в останалите услуги като отвеждане и пречистване на отпадъчните води. Общо за вода, канал и пречистване, разликата между бизнесплана и утвърдените от КЕВР цени, е 8,5 стотинки. Това са цени без ДДС. В крайна сметка, утвърдената от КЕВР нова цена с ДДС има разлика със старата цена на водата от 13,7 стотинки.“

Справката сочи, че „ВиК“ – Сливен е на 12-то място по ръст на цената на водата за 2019 година, от общо 20 водоснабдителни дружества в страната, където има увеличение. С по-висока цена са Варна, Шумен, Добрич, Враца, Бургас, Русе, Видин, Силистра, Плевен,Монтана иЯмбол.По-ниска от сливенската цена е цената на Софийска вода, Габрово, Търново, Смолян, Кърджали, Перник, Благоевград и Пловдив.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев