МЕТОДИЙ ГРИГОРОВ ПОДАВА ОСТАВКА КАТО ДИРИГЕНТ НА ХОР „ДОБРИ ЧИНТУЛОВ“

...
06.10.2018 / 07:27

Известният хоров диригент Методий Григоров съобщи пред журналисти, че от тази есен няма да бъде ръководител и диригент на хор „Добри Чинтулов“. Методий Григоров е най-дългогодишният диригент, ръководил хора повече от 40 години. Името му се свързва с ръководството на други хорове в града. Носител е на голямата награда на община Сливен за литература и изкуство "Добри Чунтулов", както и десетки наши и международни награди.

Той е диригент на сливенските смесен хор „Добри Чинтулов при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен, с които е завоювал 14 международни награди от международни хорови конкурси .

 

Методий Григоров е бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и инициатор за първия в страната фестивал на източноправославната църковна музика през 1994 г. в Сливен.

 

Пръв в България адаптира църковните песнопения от църковнославянски на съвременен български език, подкрепян от Сливенския митрополит Йоаникий. Изздал е множество църковнопевчески сборника с песнопения на съвременен български език:. Издал е също учебник по византийска невмена нотация. За тези му заслуги Св. Синод на Българската православна църква го е удостоил със званието „протопсалт“ – първопевец на Българската православна църква, а на 12 май 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избра за академик.

 

От 1997 г. е „Почетен гражданин на Сливен“

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев