ПОЛИЦИЯТА ОТНОВО ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ЗАЧЕСТИЛИ ОПИТИ ЗА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ

...
04.03.2018 / 15:28

Днес в Областната дирекция на МВР - Сливен са постъпили сигнали на граждани за направен опит да бъдат измамени, няма измамени хора, съобщават от полицията.

Схемата е оказване на помощ на полицията при залавяне на телефонни измамници, но е обърната. Първо се получава обаждане на стационалния телефон с добре позната схема за близък, който е претърпял катастрофа или се нуждае от спешна операция. Следва обаждане на мъж, който се представя за полицейски служител. Той влиза в разговор с жертвата, като пита дали не е получила преди малко обаждане за пострадал близък. Обяснява, че това е измама и съветва да не се дават пари, но ако има някаква парична сума вкъщи-1000-2000 лева, да ги предаде на измамниците, койито веднага след това ще бъдат арестувани.

Мъжът, който се представя за полицейски служител се старае да спечели доверието на жертвата, много убедително, като първоначално обясняват , че в никакъв случай не трябва да се дават пари. Впоследствие жертвата е убедена, че ако разполага със средства и иска да съдейства може да предаде сумата, която после ще бъде върната.

 

Съветваме гражданите да бъдат внимателени, да се свържат със свои близки, да ги предупредят за евентуални опити да бъдат измамени.

Колкото и достоверна да изглежда версията не давайте пари. Прекратете разговора, не давайте номера на мобилния си телефон или други лични дани.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев