СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ГЕРОИТЕ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО

...
03.03.2018 / 17:46

Стотици жители и гости на Сливен се включиха в тържествената церемония за националния празник Трети март. На централния площад "Хаджи Димитър" се проведе ритуал с военни почести. Бе изразена признателност към загиналите за Освобождението на България десетки хиляди руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, към 187-те опълченци, родени или живели в Сливен, към делото на Хаджи Димитър, Георги Раковски, Панайот Хитов, към жертвата на всички знайни и незнайни герои. Венци пред паметника на Хаджията бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, кмета Стефан Радев, народните представители Десислава Танева /ГЕРБ/ и Кольо Милев /БСП/, председателят на общинския съвет Димитър Митев, ръководителите на държавни ведомства, съветници, от представители на политически партии, клуб "Традиция", патриотични организации, от много граждани.

„Ние пазим героите в сърцата си и несъзнателно се сравняваме с тях. В дни като днешния всички се питаме можем ли да изминем пътя на Левски и Ботев. Дали сме достойни, притежаваме ли тяхната сила и дух? Живеем във време, в което сякаш избираме лесните пътища, неведнъж се отказваме от започнатото, понякога заставаме един срещу друг и забравяме миналото и смисъла на единството. На думи сме смели, но със сигурност делата са важни, въпреки трудностите по пътя. Дела, които да помнят и тези след нас. Българският народ никога няма да забрави помощта на руският народ. На император Александър II, на хилядите руски генерали, офицери и войници, които са воювали на територията на България. Много от тях са останали завинаги в българската земя...Поклон пред всички, които са дали живота си за свободата на нашата родина. Честит празник и да живее България!", каза в словото си за 140-годишнината от Освобождението кметът Радев. Служение в памет на загиналите герои извърши протосингелът на Светата сливенска митрополия Евгений Янакиев.

На площада бяха и 140 гайдари от Смолян, които преди поклонението изнесоха концерт пред сградата на общината. След церемонията тръгна "Шествие на безсмъртието". Колоната водеха 140 военнослужещи със 140-метров трибагреник на ръце. От паметника на Хаджи Димитър шествието стигна до паметника на Панайот Хитов, където също бяха поднесени венци и цветя.

 

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев