НА 3 МАРТ СЛИВЕН ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

...
03.03.2018 / 14:16

Ститици сливенци бяха днес на градския площад за тържественото честване на 3 март, Националния празник на Република България и 140 години от Освобождението.

Програмата за 3 март започна с изпълнение на 140 каба гайди на площада пред Общината и залпове на пушки пред Стария бряст. На площад „Хаджи Димитър“ се състоя церемония по издигане на Националното знаме и благодарствен молебен за загиналите за свободата. Родолюбиви граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Слово за празника произнесе кметът на община Сливен Стефан Радев. „Стотици будни и велики българи са дали живота си днес да бъдем свободни – в името на поколенията, в името на бъдещето на нацията“, посочи Стефан Радев. „Ние ги пазим в сърцата си и несъзнателно се сравняваме с тях. В дни като днешния всички се питаме можем ли да изминем пътя на Левски и Ботев. Дали сме достойни, притежаваме ли тяхната сила и дух?”

Честването продължи с шествие „По пътя на безсмъртието…“, което премина от паметника на Хаджи Димитър, по улица „Г.С. Раковски“, до паметника на Панайот Хитов.

По-късно се състоя 54-та традиционна лекоатлетическа щафета „Освободител“ с маршрут – улица „Г.С.Раковски“, финал – Новоселски мост до паметника на Панайот Хитов, награждаване.

Организатори на проявите са Община Сливен, Сливенска митрополия, Военно формирование 22 220, Център за подкрепа на личностно развитие - Детски комплекс.

 

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев