ЗАПОЧВА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

...
07.02.2018 / 10:23

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), Сливен започва информационна кампания по повод 6 февруари - Международен ден за безопасен интернет. Целта на инициативата е превенция на трафика на хора и насърчаване на по-безопасното и по-отговорно ползване на онлайн технологиите. Това съобщиха от община Сливен.

Интернет все по-често е средство за набиране на жертви на трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, както и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми – с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак. Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др. Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

Партньори в инициативата са Женският затвор и фондация "Инициатива и съпричастност" - Сливен.

Информационната кампания ще започне с най-рисковите и уязвими групи - хора със специални потребности в Център за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Инициатива и съпричастност". Ще се проведат и четири информационни срещи с жени, лишени от свобода в затвора в Сливен.

Предвидени са поредица от обучителни сесии с ученици, на които ще се акцентира върху превенцията на трафика на хора и правилата за безопасно ползване на интернет. Ще бъде организирано и специализирано обучение за професионалисти на тема "Противодействие на трафика на деца чрез Интернет и на онлайн сексуалното изнудване и принуда".

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев