БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО ПОЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА СЪВЕТА НА ЕС

...
12.01.2018 / 19:31

В Народния театър „Иван Вазов” в София, на 11 януари вечерта се състоя официалната церемония за откриването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. На събитието присъстваха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, народни представители от Сливенския избирателен район.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изнесе реч изцяло на български език, която започна с цитат от стихотворението на Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти”. Словото му предизвика силна емоционална реакция в залата.

Церемонията бе открита с изпълнение на Химна на България от Детския хор на Българското национално радио. От българска страна обръщения отправиха президентът Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на европредседателството Лиляна Павлова. Европейските институции бяха представени на най-високо ниво: освен Доналд Туск, на откриването говориха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Подробна информация за събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС може да се намери на www.eu2018bg.bg.

Снимките от събитието са на правителствената пресслужба.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев