СЛИВЕНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА БОГОЯВЛЕНИЕ С ОСВЕЩАВАНЕ НА ЗНАМЕНАТА И ВОДОСВЕТ

...
06.01.2018 / 14:29

На Богоявление пред паметника на войводата Панайот Хитов в Сливен днес отец Силвестър Янакиев извърши традиционното освещаване на знамената, с участието на представителна част на Центъра за подготовка на танкови специалисти с командир полк. Любомир Вачев, началник на гарнизона.

 

Кметът на общината Стефан Радев поздрави участниците в ритуала с думите: „Вярваме, че на Богоявление се пречистваме и набираме нови сили да продължим напред. На този ден се освещават бойните знамена на Българската армия. Денят съчетава вярата, надеждата и мъдростта със смелостта, устрема и войнската чест - така необходими ни днес“. Радев пожела на присъстващите на събитието здраве и успешна 2018 година.

 

След церемонията литийно шествие тръгна към новия мост над река Новоселска в кв. „Кольо Фичето“. Пред дошлите там граждани беше отслужен велик богоявленски водосвет, последван от хвърляне на кръста в реката, който беше изваден от 38-годишния Димо Димов. Кметът Стефан Радев връчи на Димов парична награда. Намериха се и желаещи мъже да нагазят в реката, за да се хванат на хоро. Казват, че тази новост за местните обичаи, пренесена от Калофер, била за здраве.

 

Сред почелите традициите граждани на Сливен бяха и председателят на общинския съвет Димитър Митев и заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Още снимки от новината

........
.....

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев