ОТРАЖЕНИЯ НА ДУШАТА

.........
23.11.2017 / 12:02

В зала „Май“ в сградата на кметството е уредена изложба на художника Георги Янакиев, която ценителите на изкуството могат да посетят до 3 декември.

 

На откриването на изложбата пред колеги и почитатели на творчеството на Георги Янакиев говори галеристката д-р Благовеста Желязкова.Това стана в отсъствието на твореца по здравословни причини и по съвет на лекарите да избягва силните емоции…

 

За читателите на „Аве-Сливен“ поместваме словото на Благовеста Желязкова:

 

„Уважаеми гости – колеги, приятели и ценители на изуството,

Добре дошли!

Тази вечер, с голямо удоволствие и респект представяме едно от ярките присъствия на сливенската художествена сцена – изкуството на Георги Янакиев.

Георги Янакиев е роден на 6 май 1941 година в бургаското село Веселие. В този край преминават и неговото детство и младост.

 

През 1970 г. с отличие и похвала завършва специалността графика в ателието на проф. Евтим Томов в Националната художествена академия. Година по-късно идва в Сливен, където е назначен за главен художник на общината. Друга значима и запомняща се роля, в която Георги Янакиев се изявява през годините е тази на учител. В Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” - Сливен т ой изгражда умения на добри рисувачи у поверените му ученици, които го уважават и обичат.

 

Мисля си, че ако трябва да охарактеризирам впечатленията си от произведенията, показани днес, както и от творчеството на Георги Янакиев като цяло, то те са - отражения на душата на автора. Сътворени в техниките сух пастел, въглен или акватинта,творбите му носят светлина и виталност. Изящният рисунък, поднесен с майсторство и вещина, вълнува и респектира. Отличителен белег в неговите пастели е маниерът, с който постига реализъм посредством деликатно поднесени абстрактни петна.

 

Моментите, запечатани в пейзажите му разкриват не само богатството и красотата на природата, но и душевното състояние на художника, те са визуалният разказ на неговите чувства. Всичко, което „е слязло” от статива на Жоро, е създадено с много сърце и любов. Тодор Терзиев беше казал, че опреличава техниката на рисуване с пастел , като да използваш прашец от крилата на пеперуда. Точно такава лекота и ефирност носят творбите, които представяме днес. Това обаче не се дължи само на специфичността на материала, но и на искреността, с която художникът подхожда към процеса на работа, любовта и вдъхновението при смесването на цветовете.

 

Искам да пожелая на Жоро да запази своя силен дух, същият този дух, който е запечатан в картините му!“

Още снимки от новината

...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев