РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ПРЕДСТАВЯ РОМАНА НА НЕДА АНТОНОВА „ПЪРВИЯТ СЛЕД БОГА. ЛЮБОВТА И СМЪРТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

...
23.10.2017 / 11:20

В рамките на програмата за празника на Сливен – Димитровден, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира среща с писателката Неда Антонова и представяне на романа й „Първият след бога. Любовта и смъртта на Васил Левски” на 23 октомври, от 17:00ч., в зала „Май”.

Неда Антонова е завършила Институт за култура в гр.Санкт Петербург /Русия/. Работила е като журналист, редактор в художествената редакция на Военно издателство "Св. Георги Победоносец", писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател е на сп."Отечество". Член е на СБП от 1983 г.

Автор е на стихосбирката "Повторими неща"; на тетралогията исторически романи "Памет": "Войната свърши в четвъртък", "Не умирай вместо мен", "Ангела", "Приют за щастливи"; на трилогията за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички"; на романите: "Три кита в аквариума", "Лобният път на сърцето", "Надали", "Полугол и полугола", "Вино": "Вино и молитви", "Вино и оръжия", "Вино и чудеса", „Вино и ”; на повестта "Ирма, жената на бог Марс"; на пиесите "И слезе Господ на земята", "Гълъб за сърдечни послания","Звезда от последна величина","Асен, убиецът на Иванко" (2011). Трилогията „Възкресение”: „Царица Елеонора Българска”( 2013), „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица” – роман в две части (2014), „Неговата любима. Ботев и Венета” (2015) са едни от най-четените книги на съвременни български писатели. На нестихващ интерес се радва и последният ѝ роман "Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски" (2017).

"Първият след Бога" е един необикновен прочит на живота на Васил Левски и на много факти, които век и половина съзнателно се премълчават. Това е книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която е близо до него до последния му дъх на бесилото. Обречена, защото той вече е бил венчан за мечтата си - да види народа си свободен. Повествованието се води на три нива: едното е от името на момичето, влюбено в Левски, другото е от името на Хаджи Иванчо Пенчович – член на комисията по процеса на Левски, а третото - от името на един фалшификатор, вербуван във френски затвор.

Книгата ще бъде представена от писателя Румен Леонидов. Избрани текстове от романа ще бъдат прочетени от актьора Христо Симеонов.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2019 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев