СЛИВЕНСКИЯТ СЪД ЩЕ ГЛЕДА ДЕЛО ЗА КАТАСТРОФА С ДВЕ ЖЕРТВИ КРАЙ СЛИВЕН

03.10.2017 / 10:42

Окръжната прокуратура – Сливен е предала на съд Христо Т./46 г. / от Несебър. Окръжният съд ще гледа делото на свое заседание на 4 октомври. След катастрофа на 28 октомври миналата година са починали двама души от Ямбол. Кататастрофата е станало в района на автомагистрала „Тракия". Тогава Христо е управлявал лек автомобил „Крайслер Воаяджер", нарушил е правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на двама души. Той е подведен под отговорност за престъпление по чл. 343, ал. 3, б. "б", предл. 1, вр. ал. 1, б. "в", вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Подсъдимият е правоспособен водач на МПС от 1991 год., като водач, за времето от 2000 г. до 2015 г., наказван общо 22 пъти по административен ред за допуснати нарушения на правилата за движение по пътищата, като в 12 от случаите е наказван за управление на МПС с превишена скорост.

На 28.10.2016 г. пострадалите и техен приятел пътували по автомагистрала „Тракия" от Ямбол към Нова Загора около 21:00 часа. Автомобилът им получил повреда (техническа неизправност в ключалката на капака на двигателя, поради което капака се отворил в движение). Водачът А.Ш. спрял МПС-то в лентата за движение, в която го управлявал. Веднага след спирането, пътуващият на дясната седалка Ф.Г. слязъл от автомобила с намерение да затвори капака му, а двамата пострадали останали в купето.

В същото време, в същата лента за движение се движел лек автомобил „Крайслер Воаяджер" управляван от подсъдимия. Превозното средство се движело със скорост от 121 км/ч. Скоростта била несъобразена с конкретните условия за видимост на пътя, за да може Христо Т. да спре пред всяко предвидимо препятствие на пътното платно в зоната си на видимост на къси светлини. Вместо това той продължил напред и не е успял да задейства спирачната система на автомобила си. В следствие от това настъпил удар, при който пострадалият А.М. получил тежка съчетана травма в резултат на която в 22:00 часа починал в автомобила на Спешна медицинска помощ, докато бил транспортиран до болничното заведение в Сливен. Пострадалият А.Ш. също получил съчетана травма, бил е транспортиран до МБАЛ „Д-р Иван Селимински", където бил приет за лечение. Въпреки проведеното такова, на 12.12.2016 г. А.Ш. починал.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев