КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е ПОДАДЕ ОСТАВКА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И СЕ ВРЪЩА В СВЕТОВНАТА БАНКА

....
28.10.2016 / 19:10

Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията. Оставката на Георгиева влиза в сила най-късно до полунощ на 31 декември 2016 година, в зависимост от развитието на продължаващите преговори за бюджета на ЕС.

 

В съобщението се отбелязва, че считано от 2 януари 2017 г. тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор.

 

С голяма тъга приемам оставката на Кристалина Георгиева, заявява по този повод председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това, че тя е била поканена да поеме водеща роля в Световната банка, е признание за многобройните й дарби и за нейния професионализъм, добавя той. Искрено я поздравявам на новото поприще. Кристалина Георгиева бе отличен заместник-председател в първите две години на тази ЕК, която имам честта да оглавявам.

 

Винаги съм се радвал, че мога да разчитам на посветеността й да постига резултати, на стратегическите й съвети и на приятелството й. Кристалина Георгиева е отличен политик, към когото изпитвам дълбоко уважение и на когото искам да благодаря за лоялността и работата, която извърши. Ще ни липсва много, пише Юнкер.

Работата на ЕК трябва да продължи. Затова помолих еврокомисаря Гюнтер Йотингер да поеме задълженията на Кристалина Георгиева, допълва председателят на ЕК.

 

Юнкер отбелязва, че е съобщил на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц за оставката на Георгиева и решението, свързано с Йотингер. Сега предстои България да представи нов кандидат, който да довърши еврокомисарския мандат на Георгиева след назначение от Съвета на ЕС, в съгласие с ЕП и председателя на ЕК.

 

Юнкер заявява, че е готов за разговори с българския премиер Бойко Борисов за възможните кандидатури за следващ български еврокомисар, както и евентуалните негови отговорности в ЕК.

 

За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси.

Това написа Кристалина Георгиева във Фейсбук, след новината, че е подала оставка, за да поеме водеща роля в Световната банка.

 

Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност - международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света, допълва Георгиева.

 

От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията, отбелязва тя.

 

Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел, заявява Кристалина Георгиева.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев