ВЪЗДУХЪТ НА СЛИВЕН Е ЗАСТРАШЕН ОТ КАНЦЕРОГЕННИ ЗАМЪРСИТЕЛИ

....
22.12.2015 / 11:38

Тревогата е повече от основателна

 

Намерението на "Топлофикация-Сливен" да изгаря битови отпадъци заедно с въглищата, без да направи промени в съществуващата си инсталация и без да предприеме мерки за по-сериозно очистване на димните газове, ще доведе до повече замърсяване, отколкото е имало до този момент. Това заяви Евгения Ташева от Сдружение "За земята", което подготвя експертно становище по темата, в понеделник пред БНР.

 

"ТЕЦ-Сливен няма предписание в момента, за да прави нови очистващи инсталации. Те се опитват да действат със съществуващите съоръжения на своя територия. И това всъщност е продължение на едно тяхно намерение да се изгаря биомаса, но това не е равносилно на изгарянето на биоотпадъци. Не бива да се използва същата инсталация със същите параметри без допълнителни мерки за очистване", коментира Ташева.

 

Тя отбеляза, че тенденцията по изгарянето на битови отпадъци от ТЕЦ-ове се разраства: "Това се планира и в ТЕЦ-Бобовдол. Абсолютно по същото време е пуснато намерението. Същото намерение има и в ТЕЦ-Русе. Даже там нещата са доста напреднали, защото ТЕЦ-ът има сделка с Общинския съвет на града да разделя и да използва част от битовите отпадъци на града."

 

Собственик на "Топлофикация – Сливен“ е бизнесменът Христо Ковачки, който притежава още ТЕЦ "Бобов дол“, ТЕЦ "Марица 3“, мините "Бобов дол“, "Бели брег“, "Чукурово“, "Балкан 2000“, "Република“ и "Черно море“.

 

В края на миналата седмица коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреди, че според обява на страницата на общината, ТЕЦ-Сливен ще разширява дейността си, като изгаря битови отпадъци заедно с въглищата. От Топлофикация-Сливен ЕАД искат да избегнат изготвяне на доклад по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), тъй като според проекта изгарянето ще се случва във вече съществуваща пещ и няма да има промяна в технологията.

 

Коалицията "За да остане природа в България" настоява да се изготви доклад по ОВОС, тъй като рисковете от изгарянето на отпадъци за човешкото здраве и околната среда са огромни.

 

Според обявата добавянето на отпадъци ще намали замърсяването на въздуха в Сливен. Това твърдение е измамно – вредните газове няма да са по-малко, а освен познатите замърсители, ще се образуват нови, още по-опасни за здравето.

 

Доказано е, че в процеса на изгаряне на твърди битови отпадъци се образуват диоксини и фурани – част от голямото семейство на устойчивите органични замърсители (УОЗ), които са сред най-токсичните химикали, известни на науката. Световната здравна организация определя диоксините като канцероген от клас 1 – т.е. вещества, за които е доказано, че са ракообразуващи за хората.

 

Ще се повиши и образуването на фини прахови частици (ФПЧ), които също са известни причинители на дихателни и сърдечно-съдови заболявания, аномалии при новородени и рак, като особено уязвими са децата.

 

При горене на смесени боклуци (каквито са тези в Сливен заради липсата на адекватно разделно събиране) в пещта ще отиват и много опасни отпадъци от домовете – батерии, препарати, електрически уреди. От Топлофикация-Сливен ЕАД твърдят, че става въпрос за изгаряне на разделно събрани неопасни отпадъци и по този начин заблуждават гражданите за истинското положение в управлението на отпадъците в общината.

 

В обявата също е отбелязано, че една от целите е „значително намаляване на разходите за депониране на отпадъци“, а не се споменава, че при изгаряне близо 25% от общото количество отпадък се превръща в пепели, част от тях силно токсични, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци.

 

Освен това при горене на отпадъци се унищожават ценни суровини, които иначе могат да бъдат рециклирани и да носят приходи за общината. Добре известен е и положителният социален ефект от дейностите по подготовка за рециклиране – създаване на значителен брой нови работни места, много повече от тези при изгарянето или депонирането на отпадъци.

 

Всички заинтересовани страни могат да изпращат писмено своето мнение по въпроса към РИОСВ – Стара Загора и община Сливен до 21 декември 2015 г., понеделник включително.

www.mediapool.bg
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев