НИКОЛАЙ СУЛТАНОВ НА 80 ГОДИНИ

...
11.12.2015 / 12:46

Юбилейната му годишнина почетоха на тържество в зала „Май” негови приятели и почитатели на творчеството му

 

Николай Султанов е известен на културната общественост в родния му град като педагог, скулптор, публицист и дарител. На тържеството, което се състоя на 7 декември, бяха показани негови творби, които са поставени на публични места в Сливен и страната, и в частни колекции у нас и в чужбина. За тази част от творчеството му говори Даниела Ненчева – директор на Художествената галерия „Димитър Добрович”, която изтъкна, че досега Султанов е имал 10 самостоятелни изложби, участвал е в повече от 40 други у нас и в чужбина – Сеул, Сидни, Монреал , Амстердам , Утрехт, Гера и най-много в Норвегия, която посещава три пъти.

 

Представена бе и новата му книга „Съзвучия”- портрети, спомени, есета, случки, пътеписи и скулптурни творби. Писателите Атанас Цонков, Иванка Денева, Соня Келеведжиева, както д-р Димитър Боянов и д-р Нина Борова дадоха висока оценка за книгата като литературна стойност и като значим своеобразен принос към историята на Сливен.

 

Щастлив съм, че съм се родил и живея в Сливен и животът ми премина не само в два века, но и в две хилядолетия. Роден съм на 8 ноември 1935 година - в един ден, месец и година с гордостта на Сливен – паметника на Хаджи Димитър. Щастлив съм, че можах да ходя немалко по света, да видя хора, природни красоти и феномени, да се уверя и да твърдя, че нищо не може да топли погледа и душата повече от Сливен и Сините камъни, сподели част от мислите си Николай Султанов.

 

По време на честването звучаха текстове от Николай Султанов в изпълнение на Ивайло Абаджимаринов.

 

Поздравителни адреси, телеграми и цветя Султанов получи от кмета на Сливен Стефан Радев, от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, от обществени организации, училища, читалища, от приятели и почитатели.

 

Честването беше организирано със съдействието на община Сливен, Художествената галерия „Димитър Добрович”, КДК, читалищата „Зора” и „Дружба”, Регионалния исторически музей, Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов”, ПУ „Власаки Шуманов”, ПГХТ „Акад. Н. Неделчев”, IX ОУ «Св.Св. Кирил и Методий»,Спортно училище «Димитър Рохов» и училище „Аргира Жечкова”.

Още снимки от новината

...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев