КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ЗАПОЗНА МИНИСТЪР ИВАЙЛО КАЛФИН С ПРОБЛЕМИТЕ НА СЛИВЕН В СОЦИАЛНАТА СФЕРА

...
11.12.2015 / 08:46

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се запозна с основните въпроси и неотложните нужди в социална сфера на община Сливен. Това стана по време на среща с кмета на общината Стефан Радев и заместник-кметовете Стоян Марков и Пепа Чиликова, на която те поискаха съдействие от вицепремиера за реализирането на всички възможни проекти в социалната сфера по новите оперативни програми и други фондове.

Единият от тях е свързан с изграждане на нов “Дневен център за деца с увреждания” с капацитет не по-малко от 30 места и евентуално профилиране за работа с деца с аутизъм. Общината има проект за разширяване дейността на първото по рода си изградено в България Защитено жилище, което се намира до МБАЛ д-р „Иван Селимински” и увеличаване на капацитета му от 6 на 12 души. Като се използва материалната база на бившия Дом за деца с умствена изостаналост Кермен, общината може да разкрие три услуги от резидентен тип за възрастни, за което има взето решение на Общинския съвет. Процедурата е съгласувана и с Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

В плановете за реформа в социалната сфера предстои разкриване на поне 2 социални предприятия с обхващане на малките населени места. Възможност за тяхното финансиране е по новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Общината иска осигуряване на държавно делегирана дейност за трите нови Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), също разкрити във връзка с процеса на деинституционализация.

Дом за възрастни с умствена изостаналост „Качулка” е с капацитет от 250 души. Предстои да се планира в конкретика деинституционализацията на услугите за възрастни.

Новоразкритите социални услуги по договор с УНИЦЕФ в община Сливен са Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 40 души; Център за работа с деца на улицата, с капацитет 32; Преходно жилище с капацитет 4 и Наблюдавано жилище с капацитет 4 човека. УНИЦЕФ осигурява финансовата издръжка по държавен стандарт за една година, която изтича в средата на 2016 година. Общината е планирала услугите като държавно делегирани през втората половина на годината.

Общинската администрация има готови проекти до 2015 г., с които е кандидатствала веднъж и не са одобрени. Проектът „Създаване на кризисен и консултативен центрове за жертви на домашно насилие и насилие основано на полов признак в гр. Сливен” е класиран в резервите.

По „Красива България” са готови 3 проекта:

„Ремонт фасади и смяна фасадна дограма на старата сграда на Община Сливен“. Обща сума е 300 000 лева. Съфинансиране от общината: 100 000 лева.

„Създаване на комплекс за социални услуги за възрастни хора в гр. Кермен“. Обща сума на проекта: 299 992 лева. Съфинансиране от общината: 139 992 лева.

„Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи – УПИ II – кв. 328 – кв. Република – гр. Сливен. Обща сума на проекта: 165 075 лева. Съфинансиране от общината: 82 875 лева.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев