СЪДИЙСКИЯТ СЪЮЗ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ:ДРУГИ ХОРА, А НЕ СЪДИИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ДЪЛБОКА ПРОМЯНА

....
10.12.2015 / 15:25

"Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна". Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ), адресирано до българските граждани.

 

Организацията дава негативната си оценка по повод отхвърлянето на едно от най-важните предложения за промяна в основния закон – това за квотното разпределение в бъдещата съдийска колегия във ВСС. Според ССБ мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно са показали с решението, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България.

 

ССБ обяснява на граждани защо е толкова важен въпроса за квотното разпределение в съдебната колегия. Преди ден мнозинството в парламента гласува съдийската колегия да се състои от шестима членове, избрани от съдии и други шестима, избирани от парламента. В колегията намират място и двамата председатели на върховните съдилища, които обаче не се избират от съдиите, а от ВСС със санкцията на президента. Така представителите на съда остават в малцинство 6 на 8.

 

Всичко това се случи за сметка на разпределението в прокурорската колегия, където членовете, избирани от прокурори са пет, колкото са и представителите на парламента. Решаващият глас тук е на главния прокурор, който е единадесетият член на тази колегия. Така той, на практика, получава правото да кадрува безпроблемно в своята колегия.

 

Крайният резултат от конституционната реформа е зависима изцяло от главния прокурор прокурорска колегия и зависим от политическата квота съд. Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка заради това решение на всички политически сили в Народното събрание, без Реформаторския блок. Той предлагаше съдиите да получат превес в своята колегия над политическите представители, а безконтролната власт на главния прокурор да се балансира в прокурорската от парламентарната квота.

"Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно", се казва в обръщанието на ССБ до гражданите.

 

Пълният текст на позицията на Съюза на съдиите в България е поместен на сайта на организацията днес:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

във връзка с гласувания от Народното събрание на 09.12.2015 г. Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България

 

Уважаеми български граждани,

 

Съюзът на съдиите в България се обръща за първи път към вас. Поредицата становища, които отправяхме към различните компетентни институции не доведоха до значим резултат. Такива становища сме обявявали за скандални назначения, необходимост от извършване на проверки при съмнения за лошо управление и корупция, прояви на поведение на магистрати, повдигащо е

тични въпроси.

 

Винаги сме посочвали, че постоянно повтарящите се скандали, уронващи авторитета на съдебната власт, показват необходимостта от дълбока и решителна

реформа. От години насам и за първи път конкретни предложения за положителна

промяна бяха пост авени на дневен ред, видим и за обществото. Не е вярна тезата, че тези предложения не биха довели до подобряване качеството на правосъдната дейност и оттам до повишаването на усещането на гражданите за справедливост.

 

Качеството на правораздаването зависи от качествата на кадрите в системата. А оттук и съвсем логично, най-значим е начинът на управление на съдебната власт, защото той определя какви хора и с какви професионални достойнства ще попаднат в нея, кои от тях ще бъдат повишавани и назначавани на ръко водни позиции.

Едно от най-важните от тези предложения, гарантиращо не безконтролност, а

отговорност и отчетност пред обществото, предвиждащо даване на реален шанс на

почтените и действително независимите съдии, беше отхвърлено с Решението на НС от 09.12.2015 г.

 

Редно е да изясним какво точно се случи на тази дата и как то рефлектира върху

всеки един от българските граждани. Бяха подменени подкрепените широко и

дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система. Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно. И съобразено единствено със закона и доказателствата по делото. То не може и не бива да зависи от ничии интереси

и никой гражданин не бива да бъде толериран пред друг, никой не бива да бъде

прикриван, ако е престъпил закона, защото всички са равни пред него. Всички искаме да има ефективни разследвания на корупцията и справедливи санкции за тези, които извършват престъпления и увреждат обществения интерес. Само мотивирани, принципни и независими съдии и прокурори могат да обезпечат по-

добро, по-качествено, обективно и справедливо правосъдие, което би било и очакваният и видим ефект на съдебна реформа в страната ни.

 

За първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който

заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво, механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси. Вместо подкрепа, мнозинството в Парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България.

 

Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция,

съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да

работят качествено и във ваш интерес.

 

Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели

действия от страна на политиците. Така е, защото съдебната власт не създава законите, а само ги прилага. Преди време към съсловието имаше упреци, че не е активно. Говореше се, че да очакваш помощ отвътре при „местене на гробища” е нереално. Днес се вижда, че тези упреци са били съвсем неоправдани. Вчерашното гласуване в НС показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна.

 

Накрая, желаем да ви уверим, че ще продължим да работим за постигане на по-

добро, независимо и безпристрастно правосъдие. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо без да е гарантирано, че съдът е независим.

 

10.12.2015 г. Съюз на съдиите в България

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев