ИРИНА ЩЕРЕВА – КОНЧИНА

....
08.12.2015 / 17:17

 

Напусна ни един от значимите учени в областта на средновековната българска археология доц. Д-р Ирина Щерева, съобщиха от Регионалния исторически музей.

 

В издадения от колектива на музея некролог се посочва, че о 1982 до 1992 г. доц. Ирина Щерева е научен ръководител на проучванията при късноантичната и средновековна крепост „Туида”. Благодарение на тези проучвания става известно античното име на нашия град. Излизат данни за поселищния живот през ранновизантийската епоха и Средновековието. Тя изследва цялата крепостна система, като основен акцент за културата на късноантичното селище е откритият култов комплекс, който доказва по археологически път, че през късната античност Цоида се оформя и като епископски център.

 

В резултат на тези проучвания доц. д-р Ирина Щерева става автор на книгите „Туида-Цоида-Сливен”, „Приноси към историята на Сливен”, „Разкопки и проучвания”, кн. XXVIII: Туида – Сливен1, на много статии в специализирани научни издания и др.

 

През 2010 г. доц. д-р Ирина Щерева е удостоена с наградата „Д-р Иван Селимински”, присъждана от Община Сливен за принос и постижения в публицистиката, историческо-краеведческата дейност и опазването на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

 

Доц. д-р Ирина Щерева беше всеотдаен специалист, допринесъл изключително много за изясняване на проблеми от историята на Сливен.

 

Поклон пред нейната памет.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев