ТАКСА „БИТОВИ ОТПАДЪЦИ” НЯМА ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕНА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА

Заместник-кметът Румен Иванов
08.12.2015 / 10:13

Такса „битови отпадъци” за граждани и фирми няма да бъде увеличавана през следващата 2016 година. Това съобщи зам.-кметът по „Икономическа политика и финанси” Румен Иванов. Стойностите на такса „битови отпадъци” за граждани и фирми ще остане - 0,9 промила за жилищни имоти и 1,2 промила за нежилищни имоти. „Преразгледахме решението си, защото смятаме, че за извършването на едно справедливо разпределяне на данъчната тежест, на базата на количествен критерий, е необходимо време, с което сега не разполагаме. Нужна е по-мащабна реформа и ние ще я осъществим догодина, за да бъде съобразена и с новите промени в закона. Засега ще наблегнем на засилване на контрола от страна на общината по извършването на дейностите за сметопочистване и сметоизвозване, каза още той. Румен Иванов отправи призив към гражданите да бъдат изрядни платци защото когато всички изпълняват съвестно задълженията си, резултатите ще са в полза на града и неговото развитие.

По думите му, тежкото финансово състояние на община Сливен е резултат от няколкогодишно неправилно управление и само предприемането на бързи и крути мерки на този етап биха могли да доведат до подобряване на положението.

Предложението, внесено в Общинския съвет, е за повишаване на данък „сгради” от 1,9 на 3,2 промила, и този за МПС с 15 на сто. „Това не е необоснована стъпка. Тя е жизненоважна. Ако това беше правено в предишни години регулярно - да се вдига данъчната тежест с малки проценти през определен период от време, нещата нямаше да изглеждат по този начин в момента. Ако сега не предприемем повишаване на данъчната тежест, след 2-3 години катастрофата ще е голяма. Нашите действия сега са продиктувани от желанието ни да спрем потъването на общината още повече”, заяви Румен Иванов.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев