ХРИСТО ИВАНОВ: ТОЧКАТА НА НАЙ-ГОЛЯМ СПОР СА ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА И НЕЙНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Министърът на правосъдието Христо Иванов
03.12.2015 / 16:20

Точката на най-голям спор са правомощията на прокуратурата и нейното положение в рамките на съдебната власт. Това заяви днес пред български журналисти в Брюксел министърът на правосъдието Христо Иванов, попитан къде е най-силният сблъсък на мнения в спора около промените в Конституцията.

 

От една страна има предложения за различни възможности за въвеждането на повече демократична отчетност на прокуратурата. От друга страна има много видима боязън и нежелание от страна на много хора, в парламента включително, изобщо да се коментира тази тема, поясни министърът.

 

По неговите думи това, което наистина би се отразило на доклада на Европейската комисия покрай записите на разговори на съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, е липсата на реакции. Това, което ЕК винаги е очаквала, е когато има такива твърдения, да има обективно и убедително разследване, което да даде отговор.

 

Ако има проблем, да бъде изваден и решен, а ако няма - чудесно, това ще бъде много добра защита и за хората, които са въвлечени в този безспорно неприятен скандал. Той е неприятен не просто заради съмненията, които повдига, а и заради целия начин, по който се разгръща в общественото пространство. Фокусът трябва да бъде върху адекватната, решителна институционална реакция - да се проверят фактите, заяви министърът. По неговите думи, ако шумът в опит да се подмени темата успее, това ще окаже влияние на доклада по механизма за сътрудничество и проверка.

 

Законът за борба с корупцията ще има общо хигиенизиращо влияние. Този закон има огромно значение за постепенното налагане на много по-твърда хигиена на отношенията по високите етажи на властта, поясни министърът в отговор на въпрос.

Попитан как гледа на призивите за неговата оставка, Иванов отговори: "Спокойно, с равнодушие". Малко се износват тези неща от моя гледна точка, но решението е на премиера, заяви министърът.

По повод днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи Иванов съобщи, че преговорите за обособяването на Европейската прокуратура са сложни. България е сред страните, които искат да видят силна прокуратура, посочи Иванов. Той допълни, че подкрепя идеите този общоевропейски орган да се занимава и с въпросите на тероризма. По неговите думи страните от ЕС имат опасения Европейската прокуратура да не бъде прекалено силна или твърде слаба. /Кор. на БТА, Брюксел/

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев