БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” ЧЕСТВА 195 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СВОЯ ПАТРОН С НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ И ИЗЛОЖБА

Сава Доброплодни - 1890 г.
03.12.2015 / 11:20

Регионалната библиотека”Сава Доброплодни” в Сливен на 3 и 4 декември организира честване на 195-годишнината от рождението на своя патрон. Програмата на честването включва откриване на документална изложба с наслов „Един живот на „полза роду“, Научна сесия на тема „Сава Доброплодни – живот и дело. Нови изследвания“ и открити уроци с ученици от различни сливенски училища, посветени на бележития сливенец.

Изложбата е подредена в центарлното фоайе на библиотеката и включва документи, снимки, писма, книги и публикации в периодичния печат, свързани с живота и делото на Сава Доброплодни като изтъкнат възрожденски учител, плодовит книжовник, читалищен и театрален деец, борец за духовна свобода, активен общественик. Използваните материали се съхраняват в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”,Историческия музей в град Сремски Карловци /Сърбия/ и Регионална библиотека „Петко Р.Славейков” – Велико Търново.

Преди откриването на изложбата от 13 ч. днес ще бъдат връчени и традиционните годишни награди на културната институция - за принос в развитието на библиотеката.

В 13:30ч., в залата за мероприятия на регионалната библиотека ще бъде открита научната сесия, в която със свои доклади участват проф. д.и.н. Надя Данова, проф.д.и.н. Иван Русев, доц.,д-р Мария Николова, доц. д-р М.Стоядинов, гл.ас.д-р Ясен Бориславов, д-р Росица Петрова-Василева и други. Докладите от научната сесия ще бъдат издадени в сборник.

На 4 декември 2015 г. пред ученици от сливенски училища ще бъде показана мултимедийна презентация, посветена на живота и делото на Сава Доброплодни.

Честването на 195 години от рождението на Сава Доброплодни е последната инициатива от целогодишната програма за отбелязване на 60-годишнината от създаването на сливенската регионална библиотека.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев