РАВНОСМЕТКАТА КЪМ МОМЕНТА: ОБЩИНА СЛИВЕН ДЪЛЖИ ОБЩО 40 МИЛИОНА ЛЕВА

Стефан Радев
02.12.2015 / 16:07

Кметът на Сливен Стефан Радев на пресконференция днес внесе яснота по параметрите на задълженията на общината. Според него сметките показват, че общината дължи 15 млн. лева по т.н. общински дълг - над 15 млн. лв, който е дълг по заеми, облигации, гаранции и се поема с решение на общинския съвет, а просрочени задължения към различни доставчици или към държавата са 25 млн. лв. и общата сума е 40 милиона лева.

 

Кметът обяви, че намерението на новото общинско управление е да спре да трупа нови задължения.

 

Повишението на такса „битови отпадъци” за следващата година се прави, за да се финансират дейностите по сметопочистване и сметоизвозване през 2016г., а не да се плащат стари задължения на общината. Така кметът на Сливен Стефан Радев коментира предложеното увеличение на налога за догодина. „Парите, които предвиждаме да съберем през 2016 година, са разчетени за плащане на разходите, които ще бъдат направени през 2016г. Това, което искаме на този етап, е да спрем да трупаме нови задължения, нещо което общината прави години наред. Увеличаването на такса „смет” е свързано с изпълнението на план-сметката за следващата година и ние трябва да успеем да финансираме дейностите си по чистотата”, допълни той.

 

По думите му, занапред ще продължат да се изпълняват и задълженията по подписаните вече договори. Ще бъде направен и опит за предоговаряне на част от клаузите по най-важните за общината договори, свързани с плащане на дългове. "Общината има и 1 млн. лв. задължения към РИОСВ за плащания, свързани с бъдещата рекултивация на сметището, което сега ще използваме. Така че, дори и да има ревизиране, то няма как драстично да намали сумата на дълговете", посочи още Радев. Кметът изрази съмнение, че повишаването на събираемостта, която в Сливен е над средната за страната, ще е "панацеята" за решаване на проблема. „Надявам се обаче, че с организационни мероприятия ще успеем да я повишим, въпреки, че това е процес, който не може да се реализира бързо и ефект от него ще има най-рано година след предприемането на мерките” каза той.

 

В план-сметката за тази година влиза и нов вид такса, каквато досега не е плащана, а именно за сепариране на битовите отпадъци, които ще се извозват до новото сметище в с. Хаджидимитрово. За сепариране цената е 22 лв. на тон, а за депониране стойностите са други и изобщо от тук-нататък всички дейности, свързани с екологията, ще стават все по-скъпи, каза той. По време на пресконференцията кметът поясни още, че се очаква съвсем скоро общината да сключи договор с оператор за депото и да започне извозването на боклука там.

 

Стефан Радев съобщи, че днес в Общинския съвет ще бъде внесено предложението за промените в наредбата и план-сметката за чистотата за следващата година, така че всички заинтересовани страни да имат време всички да се запознаят с документите.

 

Относно предвиденото в проекта за бюджет на общината през 2016 г. увеличение на данъчната тежест, кметът поясни, че за имотите в града повишението общо на плащанията за имот е в порядъка на 35-36 % . "По селата то е по-голямо, но там пък заради много ниските данъчни оценки и сега има плащане на 4-5 лв. на къща такса „смет" за година. В селата относителното увеличение като процент, макар и голямо, в абсолютна стойност изражението му е малко", добави Радев.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев