Мечтите на българите за тяхната страна в Европейския парламент

...
17.03.2015 / 09:31

В Европейския парламент в Брюксел снощи се състоя среща на българи, работещи в Белгия, които разговаряха за мечтите си за

нашата страна, съобщи БТА.

 

Домакин на събитието бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

 

Мечтая за България като страна на щастливи хора, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.Мечтая, ако можем да приложим измерването на благосъстоянието не с брутен национален доход, а с щастие, да бъдем в първата десетка. Да бъдем страна, за която гражданите й разказват със самочувствие и пътуват с двупосочни билети, добави тя.

 

Имаме късмета да видим страната ни в ЕС, това е най-хубавото, случило се на нашето поколение. Влязохме в ЕС, а той влезе в криза преди седем години. В това време обяснимо вниманието беше към еврозоната, отмести се от България и Румъния. За първи път виждаме отново външни инвеститори да насочват поглед към Европа, както и понижение на безработицата, отбеляза Георгиева.

По нейните думи ключово за България е съдебната система да съди право, а не криво. Не че нашата система винаги съди лошо, но трябва да излезем от цикъла на недоверие, поясни тя.

Българите сме умни хора, трябва да точим ума си с качествено образование. Трябва да поокастрим учебните заведения,които осигуряват доход на едни и същи преподаватели. Дошло е времето да се изправим, да погледнем напред, заяви тя с напомняне за изказването на бившия български ръководител Тодор Живков. По време на подетото от последния съветски ръководител Михаил Горбачов преустройство, Живков заявява: "Другари, ние решихме да изчакаме, да видиме и най-накрая, ако трябва, ще се

преустройваме. Нека да погледаме, да видиме, ще се поснижиме да мине тая буря, па след това ще видиме какво ще правиме".

 

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че на новите поколения трябва да бъдат предложени нови мечти. Мечти, за които не работиш да се изпълнят, остават халюцинации. Трябва да престанем да бъдем мечтатели, а да станем хора създаващи,

допълни той.

Трябва да завършим пътя на европейска интеграция. Мечтая за България, където всеки да може да преследва и осъществява своите мечти, а не мечтите на политиците, където други граждани на ЕС виждат възможност да постигнат мечтите си, посочи министърът. Няма място за снишаване, особено в областта на външната политика. Когато трябва, трябва да се взимат ясни и категорични позиции, добави Митов.

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че нейната област на работа е секторът на положителните новини, които ни липсват. Тя отбеляза, че нашата страна е богата на природа, култура и история, които дават повод за гордост. Крайно време е

да заявим открито какъв е потенциалът ни във всеки сектор. Когато обединим усилията си и мислим положително, нещата ще могат да се обърнат. Всички сме посланици на нашата страна, заяви Ангелкова.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев