Toyota пуска "Mirai" - работи само с вода

...
01.12.2014 / 11:46

Първият в света автомобил, задвижван с вода и произведен от компанията Toyota, седанът "Mirai", в превод "Бъдеще", ще бъде пуснат в продажба в Япония на 15 декември и ще струва близо 62 000 долара, съобщиха световните агенции.

 

Японският бизнес всекидневник "Никей" уточнява, че колата ще може да се купи в Европа и САЩ през лятото на идната година.

 

До края на годината Toyota очаква да продаде в Япония близо 400 автомобила от новия модел "Mirai". Правителството се ангажира да субсидира всеки нов собственик на колата на бъдещето със 17 000 долара.

 

Според данни на Toyota единственият продукт, с който работи двигателят на "Mirai", е вода. Никакви вредни вещества не се изхвърлят в атмосферата. Резервоарът с водородното гориво на автомобила, който се запълва за 3 минути, е достатъчен, за да се изминат 650 километра, а стойността на горивото за 1 километър се очаква да бъде около 10 йени или 0,09 долара.

 

 

През идната година друга японска компания - Honda - планира да пусне аналогичен автомобил, който, както се очаква, ще бъде и в същата ценова категория на "Mirai".

EconomyNews.bg
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев