Валентина Радинска: Единствено в поезията се чувствам сигурна

Валентина Радинска
16.10.2014 / 14:36

Георги Петров

 

Валентина Радинска е тазгодишният носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов”. Отличието, което родният й град й отрежда, е напълно заслужено, защото тя от доста години вече е навлязла в зрелостта на своя щедър талант и е автор на забележителни произведения, познати и признати от ценители на поезията. Веднага искам да кажа, че тя е елитарна като ерудиция, поетическа култура и възможности, но това не й пречи, а по-скоро й помага, в нейния поетичен свят да бушува със всички възможни страсти мощният поток на живия живот. И неслучайно животът и любовта са неизменни мотиви в поезията й. Любовта – земната, физическата, човешката любов, единственото обезщетение за несъвършенствата и горчивините на живота. Или както тя казва, болката и отчаянието са другото лице на любовта, те са любовта с обърнат знак.

 

Без искреност няма поезия, няма творчество – това е водещото кредо, което Радинска следва в своя творчески път. „Единствено в поезията се чувствам сигурна”, изповядва тя.

 

Страстното и драматичното изграждат светоусещането й. Нейната наглед вътрешна смиреност пред превратностите на съдбата. С тях поетесата ни превежда в мимолетната необхватност на живота в неговата безплътност и цялост, като бърз, безследен и безвъзвратен бяг.

 

Словесността на Радинска се гради върху богато асоциативно мислене, пречупено през личната болка, сложните душевни състояния, които тя овладява с редуващи се изблици на емоция и интелектуалната сдържаност. Тази смес в поезията й предизвиква усещане за духовна споделеност и движение към близост. Изкуството й носи едновременно изповедност и призив за ответност. То действа върху заложената вътрешна потребност у всеки да се самопознае чрез другия, да се самоприласкае и осъществи чрез грижата и предаността към ближния. Изкуство, предизвикано от състрадание. Това е нейното изкуство.

 

Нейният творчески профил е изтъкан от чувствителност, той е струна, вибрираща от вътрешни колизии и драматични отзиви към външния свят чрез личната й житейска съдба.

 

В поезията, прозата, преводите и във всичко, което реши да изкаже пред другите, Валентина Радинска успява да изстиска капчица надежда - през самотата, болката, вярата, утехата, бягството и отдадеността същевременно, на неспокойния си дух към житейските обстоятелства и предизвикателства.

 

Родена и израснала в Сливен, поетесата явно и тайно, осъзнато или не, черпи от своите корени, досягайки света,/ „светът си е същият, страшно същият си е светът”. За поезията й литературният критик Никола Иванов казва: „Валентина Радинска е търсеща поетеса и личност, а това е ключово за истинската поезия. В лириката си тя е част от света, макар че се опитва да се разграничи и го пренаписва по своему, като рови и търси в себе си и навън пътя на живота ни, маркиран от въпросителни”.

 

Валентина Радинска е поетеса с енергичен глас. С горестен вик тя казва „не” /има стихосбирка със същото заглавие/ – на фалша, лицемерието, конформизма... А на кое казва „да” – на нравствеността и щедростта. Тя „вярва в тези прости чудеса – ту в светлите вечерни небеса, ту в бденията нощни над листа...”

Нейната лирика печели читателя с усета на автора за пластичност и изтънченост. С непосредствения трепет на сетивата й, готови да приемат като висше благо даровете на живота.

-----

Събрах в едри щрихи и в най-кратък обем горните редове по повод на добрата новина, че Валентина Радинска е удостоена с престижната награда на родния си град. Няма как да скрия и един друг мотив за горните редове – щастливият случай ме срещна с Валентина Радинска като неин студент в класа по творческо писане в Софийския университет „Св.Климент Охридски” преди няколко години. Оттогава съм почитател на нейната личност и нейното творчество, което опознах и обикнах. Оставам с надежда, че мнозина наши съграждани във връзка с отличието ще посегнат към нейните книги, за да попаднат в един поетичен свят, сътворен от полети на мисълта и сърдечна щедрост.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев