Димитър Сяров: Целта на Реформаторския блок - влиятелна парламентарна група с предвидими действия за реформаторско управление

Димитър Сяров
02.10.2014 / 12:10

 

 

Димитър Сяров е роден в Сливен през 1973 година. Работи като адвокат в родния си град. Той е сред учредителите на партия ДСБ и е областен координатор на партията до избирането му в Националното й ръководство, което се състои от 12 души. За първи мандат е общински съветник в Сливен. Женен е. Има десетгодишна дъщеря. Съпругата му по професия е ветеринарен лекар. Работи в хуманитарна организация.

 

- Г-н Сяров, няма как да не започнем с въпроса, че в разгара на кампанията РБ с неуспешния избор на председател на блока, предизвика сигнал за разнобой в самия връх на коалицията. Като член на националното ръководство на една от партиите, чийто лидер Радан Кънев, беше фаворит за председателския пост, сигурно имате информация как изглеждат нещата отвъд прожекторите и камерите.

 

- Развоят на събитията наистина беше изненада за мнозинството от нашите привърженици, но ситуацията беше овладяна по един демократичен и бих казал единствено възможен начин. Изборът и дискусиите по въпроса бяха пренасрочени по общо съгласие за по-спокойно време. Нещо скрито от това, което се видя, наистина няма. Но аз лично с известно нетърпение очаквах първите резултати на социолозите дали и доколко това забуксуване в предизборна обстановка, се е отразило на нагласите на нашите привърженици. Данните на една от надеждните агенции – „Екзакта – рисърч груп”, които бяха обявени във вторник, регистрират покачване на резултата на РБ към момента на 7, 3 процента подкрепа и сигурно влизане в парламента. Това показва, че за преки щети не следва да говорим.

 

- И преди да заключим темата, ще се съгласите ли, че това е стара слабост на десните партии, да излагат на показ вътрешните си противоречия, които на практика пречат да бъдат чути политическите им послания?

 

- Споделям това впечатление. Пред националното събрание през лятото, когато тръгвахме към предсрочния вот, аз изразих подобно становище. Призовах колегите да не допускаме появилото се напрежение след евроизборите да прерасне в разколебаване и противопоставяне между партиите в блока и вътре в самите партии. Като си даваме сметка, че такава опасност има, защото тя се търси и внушава по различни начини и от нашите преки опоненти за десните и десноцентристките избиратели. Изразих опасенията си, че ако отново започнем да занимаваме обществото с някакви вътрешни или коалиционни проблеми, това би бил най-лошият знак за избирателите. Затова трябва да проявим сдържаност и мъдрост към поставената цел, на базата на постигнатите вече съгласия по изработените документи, по организационния механизъм и по персоналните решения за различните позиции в ръководния формат на блока.

 

А сега съм повече от убеден в правотата си и пак мога да кажа: За да консолидираме целият си потенциал е необходимо в оставащите броени дни на всички нива да говорим в един глас и това до голяма степен се постига. Защото говореното на реформаторите в един глас, вдъхва увереност, усещане за сила, за надежда и доверие за хората, които в провалилия се парламент нямаха свое представителство, и тази е една от причините за неговия провал.

 

- За Реформаторския блок обаче една тема - за преференциалния вот, продължава да бъде чувствителна и това се вижда. Какъв развой очаквате, независимо, че съществува мнение, че водачите на листи, какъвто сте Вие в Сливен, са „бетонирани”?

 

- Резултатът предстои да видим. Но преференцията е новост, използвана вече веднъж, която се преценява като демократичен подход и средство изборът на партийните централи да бъде ревизиран. Т.е. референцията, или препоръката, която партийните централи са направили към избирателите, подреждайки кандидатите в определен ред, да може да бъде потвърдена или променена с т. нар. преференция. Тук трябва да кажа как беше подходено при съставянето на листите в РБ. Беше решено от обществения съвет на коалицията и политическото ръководство, лидерите да проведат битката в София и големите градове. А в по-малките центрове за водачи да бъдат поставени местни хора, с добра професионална и гражданска репутация, с доказана последователност и политическа лоялност и предвидимост към поетите ангажименти. Целта е в бъдещия парламент да има една влиятелна парламентарна група от такива хора. За да бъда определен на първо място в Сливен, преценката е, нека не звучи нескромно, че се вписвам в този профил. Както и останалите членове на нашата листа, разбира се. За себе си мога да гарантирам и хората го знаят, че досега съм членувал само в една партия, но през цялото време съм работил според възможностите си за консолидиране на десноцентристкотото пространство в града. И, практически от нулата, на два пъти на местните избори в такива формати, успяхме да вкараме по трима общински съветници. За което си приписвам определена заслуга.

 

- Ако бъдете избран в парламента, в кои сфери мислите,че имате компетентност да работите?

 

- Аз гледам, макар че това не е популярна теза, че работата на депутатите е преди всичко политическа. А професионалната компетентност и житейският опит в една или друга област са задължителни за всеки политик. За да не мислите, че отклонявам въпроса, който вероятно считате, че е важен за избирателите, нека кажа, че бих могъл да бъда полезен в законодателната дейност и парламентарния контрол на изпълнителната власт по проблемите на местното самоуправление, управлението на образованието, социалната дейност, трудовите правоотношения и младежта.

 

- Нещо конкретно, някаква законодателна инициатива, с която се ангажирате, бихте ли посочил?

 

- От краткия си опит на общински съветник мисля, че е необходимо известно прецизиране на законодателството за местната власт. По-конкретно от законов регламент се нуждаят начинът на избиране на обслужващи банки, на поемането и реализирането на общински дълг и провеждането на обществените поръчки. Виждаме, че някои от тези решения в нашата и редица други общини създават големи трудности. Аз споделям идеята за финансовата децентрализация на общините, но само при гарантиран институционален и съдебен контрол и носене на отговорност, включително и наказателна. Да напомням ли за скандалния казус „КТБ”, от който е засегната и нашата община.

 

Имам и конкретно виждане, с което се ангажирам и ще го защитавам. Става дума за осигуряване на полицейска защита на живота и имота на живеещите в малките населени места. И то по посока на превантивните мерки – постоянно присъствие на униформени и познаване на криминалния контингент за предотвратяване на престъпления. Ние от РБ смятаме, че с въвеждането на понятието „битова” престъпност се цели, ако не оправдаване, то подценяване на тези посегателства като незначителни и не го приемаме, защото са голяма беда за възрастни и беззащитни хора.

 

- По някои от националните телевизии сега се воят предизборни дискусии на живо под мотото „битката за… съответния град”. Доколкото това не са местни избори, как преценявате целесъобразността на такива формати?

 

- Националните медии сега са по-отворени, има и безплатни участия. Това е добре за избирателите, за да бъдат чути повече гледни точки по парливите теми, включително и местните проблеми. И това е обяснението за такъв подход. За съжаление, някои от тези предавания повече нагнетяват негативизъм, отколкото да привличат избирателите към изборните урни. Границите на смисленото говорене по време на избори, а често и в самия парламент с политическа цел, отдавна са минати и това направо е отблъскващо. Винаги съм бил на мнение, че популизмът и лековатата и вредна злоупотреба с чувствителни теми, каквато например е етническата, спекулациите с бедността и безработицата, с наддаването за „откриването” на нови работни места, са най-голямото зло за подриването на вярата на гражданите в управлението и в демокрацията.

 

- Щом политици и партии правят такива обещания, очевидно те се харчат и събират подкрепа?

 

- Затова обаче толкова бързо следват и разочарованията от неоправданите очаквания. В рамките на година и половина имаме три избора, един редовен и два предсрочни. Всички сме уморени. Трябва ни малко смирение и разум като общество. Целият проблем е на каква база това да стане, върху какво да се обединим. Затова нашите лидери на РБ и, така да се каже главни говорители, до втръсване може би повтарят едни и същи неща. Не само през цялата кампания, а през последните години като опозиция. Оценяваме риска в това отношение наистина да станем банални, още повече, че тезите ни се профанират от някои други формации. Не сме сигурни какво печелим като подкрепа, но няма как да не ги кажем. Затова ги компресираме и свиваме и сме ги свели едва ли не до знаци. Кодифицирали сме ги, един вид. Така по-лесно нашите избиратели могат да ни притиснат утре за тяхното изпълнение точка по точка.

 

- Бихте ли посочили някои от тези точки?

 

-По-скоро бих извел на преден план акценти от политическите ни послания от увода към предизборната ни програма В него се посочва, че всеки глас за РБ е глас за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката, за цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба, за въвеждане на електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки, както и за незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната и поемане на активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз. РБ ще участва в реформаторско правителство, което да приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера и да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, за честни и ясни правила за всички инвеститори.

 

Нека посоча още два пункта, които са различни от обявените намерения на останалите партии – първият е тях е поемането на ангажимента да работим за изготвянето на проект за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 година. И вторият - РБ ще проведе операция “Чисти ръце” в цялостното управление на страната и няма да създава и да търпи зависимости при вземането на решения.

 

- Какви са очакванията ви от вота на 5 октомври?

 

- В национален план, прогнозата ни е оптимистична. В местен план – надяваме се на добро представяне. В кризисната ситуация, в която се намират хората и страната, сме се свили в границите на разумното и недзразнещото като предизборни изяви. Ползваме ограничени средства. Правим срещи с малки групи от граждани, търсим лични контакти със съмишленици. Извън ГЕРБ, десноцентристките избиратели в Сливен и областта са около десет процента от общия им брой. Целият проблем е да излязат и да ни подкрепят. Призоваваме ги да го направят като гласуват с номер 7 в бюлетината. Очакваме подкрепа от хората, които искат страната ни да има реформаторско управление, от тези, които не вярват на лесни и неизпълними обещания.Вярваме, че сме дали убедителни знаци с действията си, за да ни повярват, че Реформаторският блок не е сбор от пет партии и присъединилите се още две партии към нас, а политическа сила, която има политическата воля, решителността и компетентността да реформира страната и да затвърди за пореден път нашия общ евроатлантически избор и да гарантира неговата необратимост .

 

-----

 

Димитър Сяров е номер 1 в листата на Реформаторския блок в 21 Сливенски избирателен район - за него може да се гласува само с номер 7 в интегралната бюлетина, а при използване на преференция - с номер 7 и цифра 1

 

 

 

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев