Димитър Сяров: Гласувай. Бъди свободен в своя избор

===
30.09.2014 / 14:21

Младежите не знаят, но по-възрастните няма как да не помнят, че едно от първите искания и скандирания на спонтанните митинги след падането на бившия тоталитарен режим беше именно искането за провеждането на СВОБОДНИ избори.

 

Никой не е допускал тогава, че след 25 години ще стигнем до сегашното положение отново да търсим решение как да направим изборите СВОБОДНИ.

 

Защото през това време като общество уж отвърлихме предишния еднопартиен контрол на изборите - „кушия с един кон”, с друг несвободен избор – с т. нар. контролиран, манипулиран или купен вот.

 

И най-честото изречение, което чуваме от медиите и четем сега от плакатите е, ” Купуването и продаването на гласове е престъпление” . Вместо тази заплаха по-добре би било да чуваме позитивното: „Гласувай. Бъди свободен в своя избор”.

 

В него се съдържа всичко.

 

А за да се разделим наистина с това позорно явление, то трябва да бъде кодифицирано с по-висока степен на обществена опасност – като посегателство срещу установения конституционен ред, а не като криминално престъпление. Още повече, че тази злоупотреба извървя вече един пълен кръг – започна някога с капачки за буркани, курбани и кебапчета, за да се появят кебапчетата отново,но вече опечени и раздавани от самите политици…

 

Отказът с лека ръка от правото на гласуване, и най-вече от свободното гласуване, не е решението, което искаме хората от крехкото, за съжаление, мнозинство. Ние от Реформаторския блок затова с избора на нашия слоган решихме просто да припомним за това най-важно право на всеки гражданин – Всичко е в твоите ръце. Когато става дума за избори. А и не само за избори, а за всичките ни общи работи.

 

Известната мисъл „Дори и да не се интересуваш от политика, политиката се интересува от тебе”, може вече да е станала банална от употреба, но това не означава, че не е истина.

 

Разбира се, да не гласуваш или да продадеш гласа си са съвсем различни неща. Като морална позиция и мотивация най-вече. Но, но резултатът е един и същ – това означава да оставиш нещата такива каквито са . Да не поискаш промяната и да не я подкрепиш.

 

----

 

Димитър Сяров е първи в листата на РБ в 21 Сливенски избирателен район

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев