Радан Кънев: Не можем да вървим напред върху плаващите пясъци на старото беззаконие и корупцията

===
29.09.2014 / 12:18

Българите държат съдбата си в свои ръце с преференциалния вот на 5 октомври

 

С лидера на Демократи за силна България Радан Кънев разговаря Руси Чернев

 

 

Г-н Кънев, след 25 години преход какво остана нереформирано в България, за да се налага съществуването на Реформаторския блок?

 

-На практика България се нуждае от реформи във всички сектори, защото те не се случиха. Почти няма система, която да работи ефективно, защото реформите спряха още в средата на прехода. Реформаторският блок се определя като наследник на политиката на правителството на ОДС от 1997-2001 година. Ние обаче сме критични и мислещи хора. В тази връзка трябва да кажем, че и онова правителство не успя да реформира успешно съдебната система, а оттам да установи и ясни правила за бизнес и живот в една модерна и правова държава. Просто времето не стигна, а имаше и грешки на растежа. Най-лошото е, че постигнатото от онова управление не беше продължено от следващите правителства. Вижте какво се случи в другите държави от бившия Източен блок, които реализираха истински напредък. В Чехия, Словакия и Полша първо изкорениха беззаконието и привилегиите за определени посткомунистически групи и създадоха ясни и честни правила. След това икономическата промяна става лесно. Защото пазарната икономика може да живее само в среда на законност. Държави като България и Румъния първо приватизираха собствеността и опитаха да правят пазарна икономика върху плаващите пясъци на старото беззаконие. От липсата на добра и работеща съдебна система и произвола на МВР резултатът е ясен - корупция и бедност.

 

-В тази връзка, коя е темата на деня за цялото българско общество седмица преди парламентарните избори?

 

-Тук има общ и конкретен отговор. Винаги на избори в една бедна държава темите са само 3 - работа, училище и болници. Това са неща, които съпътстват човек от раждането до смъртта. Но за да стигнем до решения по тези 3 теми, трябва първо да установим в България едно богато и справедливо общество. Иначе съвсем конкретната тема пред България днес се нарича Корпоративна търговска банка. Защото тя показа по какъв начин продължителното поддържане на една среда на корупция и беззаконие, политическите влияния и чадъри в икономиката могат за броени дни да погубят 10 % от националното богатство. Когато разсъждаваме за КТБ, ние не говорим за един банкер. В случая става дума за изчезването на 10 % от парите на българите, които всички ние сме изработили през живота си, които фирмите са спечелили, говорим за средства на държавни институции, в които си вадят хляба много хора.

 

Днес няма опасност от верижен ефект на банковите фалити, както това се случи пред 90-те години при правителството на Жан Виденов. По-скоро става дума за проблеми с една банка, която дълго време е имала особен статут. Опасността е, че ако не разследваме причините за кризата и не приложим качествено лечение на проблема, то политиците ще бъдат изкушени за подобни злоупотреби и в бъдеще. От една страна трябва да се гарантира, че законът този път ще се изпълни максимално бързо и малкият вложител ще си получи парите. Другата страна на въпроса е в безкомпромисното преследване на онези, които са източвали банката, защото е видно, че трансфери на пари към кухи фирми е имало. Тук е ролята на истинската държава, която да тръгне по петите на хората, ограбили 10 % от богатството на българите. Такава операция обаче няма как да се проведе от хората, които са били близки до съответната схема на източване и дори са я покровителствали. Тук става дума за работата на прокуратурата и много други институции. Тук са намесени финансовото разузнаване, икономическа полиция, главните секретари на МВР и самите министри. Естественоq най-голяма е вината на надзорниците от БНБ. Те имат огромни правомощия, които не са изпълнявани с години.

 

-Как обаче ще успеете да превърнете тези идеи в реална политика с броя депутати, които се очаква да има Реформаторския блок?

 

-Хубаво е, че тук позициите ни съвпадат с тези на ГЕРБ предвид ясното мнозинство, което се очаква да имат в новия парламент дясноцентристките партии. В тази връзка се надявам решението за КТБ да бъде взето много бързо.

 

-Има ли и други допирни точки между Реформаторския блок и ГЕРБ и къде пистите се разделят?

 

-Общи неща има много. Има обаче и сериозни противоречия. Кое от тях е преодолимо и кое не, ще кажат избирателите. Чакаме мълчанието на ГЕРБ по темата КТБ най-накрая да спре. Второто важно нещо е ще продължи ли наливането на публични средства в бизнеса на определени олигархични кръгове - например в българската енергетика чрез проекта „Южен поток“. Третата и бих казал най-важната тема, по която трябва да се види дали имаме нещо общо с ГЕРБ, е съдбата на българското правосъдие и прокуратурата. Защото без ясни позиции какви промени ще има в правосъдието, не можем да се съюзяваме с никого. След това на дневен ред идват две наши чисто политически позиции. Първата е, че за да се възстанови доверието на българите в политиците, трябва някакъв ясен жест към гражданите. Ние виждаме този сигнал в бързото отстраняване на политиците от намесата в администрацията и обществените поръчки. В следващия парламент политиците трябва като Одисей да се завържат за мачтата на българския кораб, за да преодолеят изкушенията на корупцията - да спрат да крадат от обществените поръчки и да престанат да уреждат братовчедите и безработните си съпартийци на работа в администрацията. Ние настояваме за един кратък мандат на следващия парламент с ясна програма. В този период, който може да е 2 години, трябва да си върнем доверието на българите. Те трябва да се убедят, че не влизаме във властта, за да я употребяваме. За нас властта не е самоцел, а средство за провеждане на необходимите реформи, които да доведат до по-добър живот за всички хора. За да се постигнат тези цели, начело на изпълнителната власт трябва да има нови хора с чисти ръце. Такива, които могат смело да отрежат клоните, на които седи българската икономическа престъпност.

 

-Това означава ли, че вие проектирате един програмен или експертен кабинет за въпросния двегодишен мандат?

 

-Не. Ние настояваме за правителство с ясна отговорност, което да проведе съвсем конкретни политики. Настояваме да застанем пред хората и да кажем - ще спрем партийните назначения в администрацията, ще защитим истинските експерти и способните хора, ще спрем кражбите в енергетиката, ще спрем политическата намеса в здравната система и образованието на децата ни, ще изрежем язвата в съдебната система и прокуратурата. Тук не говорим за експертен кабинет, а за смел политически реформаторски кабинет. Само дето не съм сигурен, че от ГЕРБ са смели.

 

-Колко дълъг живот според вас има Реформаторският блок. Защото в дясното от години обичате да се сдружавате и после шумно да се разделяте.

 

-Аз мисля, че Реформаторският блок ще има живот дотогава, докато България наистина се нуждае от реформи, докато не се превърне в една модерна държава с по-богати и добре живеещи хора. Искаме нашите приятели, които живеят в чужбина, да се върнат, да развиват бизнес и да плащат данъците си тук. Сега те бягат от една нетърпима бизнес среда. Бягат от една нереформирана образователна система, за да дадат шанс за качествено образование на децата си другаде. Бягат от една несправедлива система на здравеопазване, в която дори да плащаш редовно вноските си, се налага да доплащаш за всяка медицинска услуга. Хоризонтът пред Реформаторския блок е дълъг. Той би трябвало да съществува поне 2 мандата, в които да гарантира, че БСП и ДПС ще бъдат извън властта.

 

-Как ще коментирате възможността за преференциален вот на предстоящите избори?

 

-Държа да кажа, че въпреки наличието на 7 партии и стабилна гражданска квота, в отбора на реформаторите всички са със сини фланелки. Преференциалният вот е нещо, за които ние дълго се борихме. Това е така търсеният от българите мажоритарен елемент, който ще отнеме властта на партийните секретари и ще я даде в ръцете на гражданите. Особено десните избиратели в България са хора с глави на раменете и точна преценка. С преференциалния вот те ще могат сами да посочат своите нови лидери. Преференцията е потвърждение на това, че всичко на 5 октомври е в ръцете на българите.

 

 

- Автор: Готови сме да управляваме с ГЕРБ, ако те са смели, твърди лидерът на ДСБ Радан Кънев още от категорията Гответе се за олимпиада на културата. Ние ще помагаме Иван Костов пред "Марица": Само програмен кабинет с широка подкрепа може да ни изведе от кризата

www.marica.bg
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев