Библиотека „Сава Доброплодни” получи като дарение фототипно издание на Манасиевата хроника

===
05.09.2013 / 17:02

В библиотека „Сава Доброплодни” като дарение е постъпила книгата на византийския писател Константин Манасий /Манаси/, известна в българската наука като Манасиевата хроника.

 

Изданието е фототипно и се появява за радост на ценителите на уникални съчинения, свързани в българската история, благодарение на съвместната работа на гръцкото издателство „Милитос” и Ватиканската апостолическа библиотека.

 

„Хронографията” на Константин Манасий е написана на гръцки език в мерена реч през 12 век. Той е първият исторически текст и ценен и до днес паметник на средновековната българска литература. Трудът на Манасий обхваща историята на човечеството от сътворението на света според Библията до смъртта на византийския император Никифор Вотаниатис /1081 г./.

 

В съчинението е описана и появата на българския народ на Балканския полуостров, покръстването на българите, развитието на България като силна държава и борбата й да се разшири в райони, които са принадлежали на Византийската империя. Ръкописът, чрез който е оцелял този превод, се намира във Ватиканската библиотека. Той е уникален, защото е единственият познат препис в цялата гръцка и средновековна българска ръкописна традиция, украсен с миниатюри, които изобразяват важни военни и обществени събития.

 

Преписът е направен по заповед на цар Иван Александър в периода 1345-1350 година.

 

Изданието е придружено от специално създаден сборник на български и английски език с научни изследвания и справочна информация върху летописа от проф. Аксиния Джурова, директор на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф.Иван Дуйчев”, и ст.н.с. Вася Велинова.

 

Във фонда на библиотеката като дарение е постъпила и книгата „120 години българско изкуство /съюзи, дружества и групи 1892-2012г./” на Фондация „Поддържане на изкуството в България” и Съюза на българските художници. Книгата е уникална по своя характер, тъй като в нея за пръв път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Луксозното издание съдържа около 700 репродукции, подробен справочен раздел и синтезирани текстове, които в хронологичен ред представят най-важните артистични събития от 1892 г. досега.

 

И двете книги са издадени с подкрепата на GLOBUL и са дарени на библиотеката от тази компания, която има дългосрочната стратегия за реализиране на проекти за запазване и развитие на българската култура и духовност.

Още снимки от новината

===
===

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев