Поправките в Закона за обществените поръчки – по-голяма мафия, повече кражби и фалит

Радан Кънев
05.09.2013 / 11:52

Радан Кънев

 

Основните приоритети в т.нар. програма “Орешарски” са икономическо възстановяване и възстановяване на малкия и средния бизнес и укрепването на държавността. Сферата на обществените поръчки е определяща и за двата приоритета. Именно в обществените поръчки се проявяват основните икономически и политически проблеми на обществото:

- Възходът на монополите;

- Регионалните обръчи от фирми, които задушават бизнеса в областните центрове; - Партийните назначения и уволнения;

- Корупцията и кражбите на над една трета от парите на данъкоплатците. В крайна сметка, всичко това води от една страна до отказ на обикновените граждани от развиване на частен бизнес – т.нар. убиване на предприемаческата инициатива, а от друга – до повсеместна партизация и мафиотизация на администрацията. Подчинени на този модел, държавните и общински служби престават да бъдат служители на обществения интерес и се превръщат в заложници на партийни и бизнес квоти, покровители на корупцията и инструменти на мафията. Резултатът от превземането на администрацията от монополи и мафиотски обръчи е един - бедност и безработица.

Сред първите – макар и закъснели с три месеца – законодателни мерки на днешното мнозинство е промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Забавянето беше обяснено с широко обществено обсъждане, което да гарантира, че в проекта са представени вижданията и на бизнеса, и на влиятелните обществени и неправителствени организации. За съжаление, предложеният законопроект за изменение и допълнение на ЗОП е негоден да реши сериозните проблеми при харченето на публичните средства. Нещо повече – въпреки добрите заявени намерения, той очевидно изобщо няма такава цел. Това не е изненада, защото голяма част от проблемите възникнаха именно по време на управлението на БСП и ДПС в Тройната коалиция.

Веднага след влизането на България в ЕС бяха приети поредица лобистки поправки в ЗОП, които създадоха условия за корупция и за монополизиране на дейностите, финансирани с парите на данъкоплатците. Тази политика беше продължена от ГЕРБ, които неприкрито защитиха интересите на най-едрия бизнес за сметка на десетки хиляди средни и по-малки фирми. Днешните промени са представени като мерки за насърчаване на малкия и средния бизнес и намаляване на корупцията в дълги мотиви, написани литературно и дори с чувство за хумор. Текстът на мотивите представлява по-скоро политически памфлет, отколкото сериозна правна, икономическа и политическа обосновка. Ефектът обаче ще бъде същият, както през 2008/2009г. – повече мафия, повече кражби, нови фалити – по няколко причини: На първо място, законът за пореден път се усложнява и става трудно разбираем за предприемачите, които биха кандидатствали на търг или друга процедура. Усложняването на законите и създаването на “нормативна джунгла” е изпитан метод за отстраняване на неудобните конкуренти за сметка на протежетата на властта. Вместо по-малко, по-ясни, но честно налагани правила, отново получаваме повече регулации и права на администрацията да тълкува неизброимите параграфи.

Резултатът – повече шансове за тези, които са близко до властта. На второ място, огромна неяснота в критериите и методиките за определяне на победителя. Това беше проблем на закона и досега, но ще се задълбочи рязко при приемане на новите текстове. Победителят ще се определя въз основа на сложни и напълно неразбираеми методики, а на практика – по предварителна преценка на възложителя, т.е. превзетата по партийни квоти администрация. На трето място – стъпки към затрудняване на обжалването. Важно е да се отбележи, че част от представителите на мнозинството, и особено на БСП, нескрито говорят за елиминиране на възможностите за обжалване въобще, което би направило цялата свръх-сложна за малките фирми процедура напълно излишна...

В иначе дългите и описателни мотиви, тази част от промени е засегната само с едно срамежливо изречение, но тя е всъщност най-важната. Ако съдебният контрол е затруднен, всички предварителни формалности губят смисъла си. Важно е да се отбележи и какво липсва от този законопроект. Липсва електронното правителство и електронното участие в търгове. Въведени са няколко нови текста, които са подигравка с очакването, особено на технологичните фирми, да правят бизнес в XXI век. Те са наречени “стъпки към електронно правителство”, но всъщност показват пълния отказ от подобна амбиция. Отхвърлени са множество положителни идеи и стъпки на служебното правителство в тази насока. Липсва и забраната за офшорни фирми да участват в обществени поръчки – основно предизборно обещание на БСП. Явно изтичането на нашите пари в задгранични сметки с неясен собственик ще продължи и при това правителство.

Липсва и прехвърлянето на обжалването на решенията по конкурсите от КЗК към съдебните органи. В днешния си състав и модел на работа КЗК, по общо мнение на кандидатите за обществени поръчки, е развъдник на корупция и пречка пред конкуренцията. В заключение – в самите мотиви е посочено, че в тази си нова редакция законът ще действа не повече от две години, поради новите изисквания на ЕС. Управляващата коалиция на БСП, ДПС и Атака и не предвижда да управлява толкова дълго. Този закон е просто пореден инструмент за краткосрочни кражби от джобовете на данъкоплатците.

 

-----

Радан Кънев е председател на ДСБ, юрист

Източник: агенция ПИК
 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев