След две години управление сегашната общинска администрация на Сливен тепърва ще проверява своите предшественици

===
04.09.2013 / 17:02

Близо две години след като беше избрана сегашната кметска администрация на Сливен обяви, че тепърва започва проверка и отстраняване на нарушенията, констатирани от одитния доклад за 2007-2011 година.

От общинския пресцентър се съобщава позицията на кмета Кольо Милев по въпроса. И тя се свежда само до разбирането, че всеки период на управление подлежи на проверка и целта й не е да се търсят кусурите на някого, а да е ясно какво е заварено.

Всеки ден нас ни проверяват различни институции и това ще продължи. Що се отнася до периода на този одит, който обхвана 2007-2011 г,. има доста неща, които трябва да се изчистят. Ще вземем мерки всяко нещо да си отиде на мястото, заявява Милев.

До края на седмицата със заповед той ще определи лицата, които ще работят по проверката и отстраняването на нарушенията, констатирани от двата одитни доклада, за които беше съобщено на пресконференция миналата седмица.

Според заместник-кмета Румен Андонов част от нарушенията са отстранени - в общината вече има регистър за договорите, засилен е предварителният контрол преди извършване на разходи, налице е нова система за вътрешно управление и контрол. Отстранени са нередности при командироване и финансови отчети. В момента се тества счетоводната система с нов софтуерен продукт, който до края на годината освен в общинската администрация ще се ползва и във второстепенните бюджетни разпоредители. Андонов допълва, че заповедта ще бъде насочена освен към системите за финансово управление и контрол и към нарушения в сключените договори по рамковите споразумения и избора на фирмите.

В съобщението се цитира Румен Андонов, който заявява: „Ще се търси отговорност за загубена документация, най-вече в тръжните процедури през 2007-2011. Тези документи са били тук, но по една или друга причина вече ги няма. Както и за всички случаи на разминаване между плащания по фактури и платежни нареждания, нерегламентирани разходи, липса на протоколи. Авансите от близо 6,5 млн. лева ще търсим със съдебни процедури, ако не се довършат обектите. Ще търсим неустойки за вреди, произтичащи от неизпълнението на договорите”.

В отговор на критиките на бившия кмет Йордан Лечков, според който одитът е „несериозен”и че за него излишно са похарчени публични средства, Андонов подчертава, че одитът е извършен в съответствие с нормативната уредба и съгласно няколко закона - за финансовото управление и контрол в публичния сектор, за независимия финансов одит в публичния сектор, за обществените поръчки, за независим финансов одит и международните одиторски стандарти.

Сегашното общинско ръководство всъщност в предишен период неведнъж се е оправдавало пред общински съветници и медии, че бави обещания предизборно одит именно с липса на средства.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев