Излезе от печат книгата на Симеон Радев „Македония и Българското Възраждане”

===
24.08.2013 / 15:44

Издателство „Захарий Стоянов” пусна от печат малко известната книга на Симеон Радев "Македония и Българското възраждане". Тя се появява за пръв път на френски език през 1918 г., а в превод на български - 1927-1928 година.

Според познавачите на живота и творчеството на Симеон Радев тази книга на видния български публицист, историк и дипломат - с нейния език и стил и задълбочено изследване на фактите и събитията - определено принадлежи към шедьоврите на българската историческа публицистика.

Появата й в края на Първата световна война на френски език има за цел да се изтъкнат пред враждебния на България цивилизован, но воюващ свят, аргументите, и то предимно от западни източници, за принадлежността на Македония към България и на нейното население, като част от българския народ, каквито са по произход видни негови исторически дейци - царе, религиозни деятели, военачалници, книжовници, обикновени хора.

През Втората световна война, когато вече не е на дипломатическа работа, Симеон Радев преработва основно първото издание и подготвя за печат книгата в два тома, които озаглавява - "Борбите за народност и народна църква" и " Борба за народно единство и свобода".

Още когато в началото на миналия век Симеон Радев работи над най-известния си труд "Строителите на съвременна България" в него се ражда идеята и той става подвластен на желанието си да проучи и подготви своя книга за времената, предшестващи исторически събитията от „Строителите…”

С книгата си "Македония и Българското възраждане" на практика Радев изпълнява намерението си. В нея са проследени многовековните църковно-народни борби на българите от Македония още от времето на създаването на българската държава до официалното учредяването на Българската екзархия в Цариград.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев