Разчетен е дарствен надпис върху мраморен отломък, открит в крепостта „Туида” край Сливен

каменният фрагмент с разчетения надпис
22.08.2013 / 17:43

Надписът върху намерения при разчистването на насип в района на археологическия обект крепостта Туида край Сливен е бил разчетен, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в града Николай Сираков.

Видимите следи от букви са разчетени от епиграфа Николай Шаранков. Според него предварителния им прочит гласи : ”[-] Верий Валент (или Вар?)[посвети/постави]…като благодарствен дар за себе си и за близките си…»

Ако се съди по формите на буквите надписът може да се датира във ІІ век, смята ученият. Той посочва, че посветителят е римски гражданин с три имена.

Обектът се проучва с прекъсвания от началото на 80-те години на миналия век под ръководството на проф. Ирина Щерева. Тогава са намерени и разчетени два подобни постамента, с издълбани посветителски надписи върху тях. Откритията тогава са били определени като научна сензация.

Сираков припомня, че от тези надписи археолозите научават, че селището е било емпорион (тържище) и в него е съществувало светилище на Зевс. От тях е разчетено и неговото название – Туида / Суида/.

Новооткритите архитектурни детайли потвърждават хипотезата за съществуването на античен храм, в който хората са поставяли благодарствени знаци.

При разчистването на обекта, който в момента е строителна площадка за консервация на откритите преди години останки и превръщането му в туристическа атракция, освен постаментът с издълбан надпис на старогръцки, са открити и оброчна мраморна плочка на тракийския конник, архитектурни детайли от камък и мрамор и други, които се предвижда да бъдат изложени в бъдещ лапидариум в крепостта.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев