Земляците на маестро Методий Григоров от град Попово оцениха с висока почит неговия принос в българската музикална култура

Методий Григоров на трибуната по време на церемонията по награждаването му
11.06.2013 / 12:07

Хоровият диригент Методий Григоров по повод на празника на града е обявен за почетен гражданин на Попово, съобщи Popovo pres.

Високата чест към маестро Григоров е оказана на 10 юни по време на тържествено заседание на общинския съвет.

Акад. Методий Григоров в продължение на няколко десетилетия свърза своя творчески и жизнен път със Сливен, където се радва на голяма обществено признание. Удовлетворителен е фактът, че такова признание сега той получава и от неговите земляци в лицето на общинската управа на град Попово. Между удостоените с такава почит от Попово са обществени дейци от близкото минало и редица изявени представители на българската култура, сред които са всепризнатият филмов оператор Димо Коларов, писатели, музиканти и други творци.

По повод на събитието на местната медия припомнят важни факти и обстоятелства от творческата биография на отличения с почетното звание.

Методий Григоров е роден на 4 май 1937 г. в с. Ломци, Община Попово. През 1957 завършва Софийската духовна семинария, а през 1961 г. – Духовната академия. През 1968 г. завършва Българската държавна консерватория. По-късно специализира хорово дирижиране в Държавното висше музикално училище в гр. Познан, Полша при проф. Стефан Стулигрош.

От 1968 до 1977 г. е хормайстор на Сливенската опера, в която подготвя премиерите на 12 опери и 4 оперети. Под ръководството на Григоров сливенските хорове (детския хор “Дружна песен”, средношколския смесен хор при Езиковата гимназия "Захарий Стоянов" и смесения хор “Добри Чинтулов” при читалище „Зора”) през периода 1985-2013 г. са завоювали 17 международни награди в Арецо – Италия, в Бидгошч – Полша, на Радио Би Би Си (Великобритания), в Неерпелт – Белгия, Целйе – Словения, Москва – Русия, Токио – Япония, Превеза – Гърция, Опава – Чехия, Охрид – Македония и Тернопол – Украйна и др.

През 1978 Григоров създава първите музикални паралелки в България и сливенската школа "Добри Чинтулов". От нейните редици са израснали над 10 оперни певци: Камен Чанев, Татяна Шиварова, Евгений Алексиев, Елена Баръмова, Даниела Дякова и др.

Големи са заслугите на Григоров за въвеждането на български език в православното ни богослужение. До момента е издал 14 сборника с преводи и адаптации на църковни песнопения на съвременен български език. В същото време той е автор на повече от 250 статии в областта на музиката.

Методий Григоров е бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет. През 2007 г. Българското национално радио го обявява за „музикант на годината”. Носител е на голямата награда за литература и изкуство “Добри Чинтулов”, на орден „Кирил и Методий” – І степен, на почетна грамота от Министерството на културата „за принос в развитието и популяризирането на българската култура”, почетен гражданин на Сливен. През 1999 г. “Св. Синод” на БПЦ го удостои със званието „протопсалт” (първопевец) на Българската православна църква, а на 12 май 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избра за академик.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев