Решение за изграждане на временната мотописта на „Бършен” няма, а е извършено заобикаляне на закона

Гледката съвсем не е временна
05.06.2013 / 13:40

През последните дни темата за начина на изграждането на трасе за мотокрос в района на летище”Бършен” основателно занимава медиите. Поставените въпроси от тях засега не намират адекватен отговор от страна на кмета на общината Кольо Милев, нито от неговия заместник Манчев. Появи се съобщение с внушението, че всичко е „абсолютно законно”. Напротив - с него се отварят нови въпроси, защото се засилват съмненията, че цялата процедура – така както изглежда е замислена и осъществена от Милев, има за цел да заобиколи закона и да приспи вниманието на съветниците към същината на начинанието.

За това свидетелства най-напред самото название на предложението – „изграждане на временно трасе и временни съоръжения за мотокрос в общински имот”. И като всичко е толкова временно, едва ли някой ще попита по чие предложение става, кой ще бъде инвеститорът, колко ще струва, защо точно там ще се прави и прочие. И, очаквано, подобни въпроси изглежда не са зададени от съветниците и те на юнашко доверие са си дали съгласието. Това съгласие все още обаче не означава, че общинският съвет освен съгласие, разрешава и възлага на кмета да започне изграждане на трасето. Такова решение – няма, а без него не могат да бъдат влагани нито средства, нито да бъде възлагана обществена поръчка, независимо каква процедура за нея ще бъде избрана. Кметът просто, приплъзвайки се покрай това изискване, преценява, че може да си възложи сам харченето на пари и съсипването на един терен.

Има още редица въпроси, които, за съжаление, съветниците не са задали, но ние ще ги зададем – какво е легитимното определение за временно спортно съоръжение, което при това струва както изглежда над 150 хиляди лева. Дали за такова временно съоръжение е разумно мястото да бъде превърнато в лунен пейзаж и това няма ли да възпре евентуален инвестиционен интерес към самото летище. Необходима ли е предварителна оценка за въздействие върху околната среда / ОВОС/? Не по-малко основателен е и въпросът за разрушените укрития, за които писа Сливенинфо! И най-сетне, никой ли не се сети да попита защо трябва да се прави ново трасе, след като на терена на започната през 80-те години и изоставена писта за Формула едно, вече неведнъж е имало мотосъстезания. Особено като се има предвид, че за такива трасета се ползват предимно негодни за друго терени.

Всъщност въпросът очевидно е бил предрешен и договорен на друго място и единият от договарящите се е безспорно кметът. И това се вижда в самото негов предложение, внесено през март в общинския съвет. Още преди съветниците да са си дали съгласието, кметът си е „дал съгласието” като едноличен стопанин на общината, с Федерацията по мотоциклетизъм, че на 22 и 23 юни на „Бършен” ще има кръг от републиканският шампионат по мотокрос за 2013г. и за наградата „GRAND PRIX СЛИВЕН 2013”. Това е така, защото спортният календар на федерацията се прави в края на предходната година – т.е. това трябва да е станало три месеца преди внасяне на самото предложение. За 2013 г. на сайта на федерацията спортният календар не е публикуван, но пак от там се вижда, че календарът за 2012 година е бил готов още на 5 декември 2011-та…

От анализа и извършените справки по темата може да се заключи, че с даването на съгласие за това ВРЕМЕННО трасе съветниците са се отнесли недостатъчно отговорно. Решение по същество за изграждане на трасе няма. Дадено е само съгласие по принцип, каквато е и практиката на общинския съвет в такива случаи, но не е извървяна останалата част от процедурата, за да се предприеме строителството му. Това, което липсва в едно евентуално решение е изрично да е посочено: Общинският съвет възлага на кмета да извърши това и това… На него, разбира се, му е пределно ясно. Не по-малко неприемливо е обаче сега кметът и неговите помощници да се опитват да замажат очевидното закононарушение и да заблуждават данъкоплатците.

Съвсем друг е въпросът, че в нашия град, за съжаление, дори няма клуб по мотоспорт. На сайта на БФМ са изписаните имената на повече от 40 клуба в страната, но Сливен не е сред тях. Лесният и очакван контрааргумент е – нали за това го правим, за да има. Добре, но това не трябва да става с погазването на закона и безотговорно харчене на пари и съсипване на терен в непосредствена близост до летището, каквото е останало от него.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев