Книгата „120 години българско изкуство” ще бъде представена в зала „Сирак Скитник”

Корицата на изданието "120 години българско изкуство"
14.05.2013 / 11:32

В зала „Сирак Скитник” в 17, 30 ч. днес ще бъде представена книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 – 2012)”, съобщиха от Хуожествената галерия „Димитър Добрович”. Тя е издадена от фондация „Поддържане на изкуството в България” и Съюза на българските художници.

/За колекционерите на ценни издания нека съобщим, че струва 60 лева. /

Съставителите Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Свилен Стефанов и Чавдар Попов са включили в нея текстове на авторите: Бистра Рангелова, Бойка Доневска, Борис Данаилов, Владия Михайлова, Галина Лардева, Диана Попова, Димитър Грозданов, Елена Великова, Ирина Генова, Красимир Линков, Мая Манолова, Милена Георгиева, Орлин Дворянов, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, София Василева, Татяна Димитрова, Филип Зидаров, Чавдар Попов.

По повод на представянето на книгата в края на март т. г. в галерия „Академия” в столицата в. „Култура” информира своите читатели със следната публикация: Книгата обединява изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство.

Създаването й е свързано с няколко повода: 120-годишнината от организирането на първата обща изложба на художници в България (1892), основаването на първото сдружение на художници, наречено Дружество за поддържане на изкуството в България (1893), и 80 години от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България (1931).

Книгата е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път в подобен обем се прави обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите имена, очертали неговия път на развитие. Съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, са проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, като по нов начин са разгледани причините за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 г. до днес.

Благодарение на изчерпателния съдържателен, визуален и справочен материал, книгата е полезна като надеждна информационна основа за всички, които се интересуват от богатите пътища на пластичните изкуства в България през последните 120 години.

Изданието се реализира със съдействието на Globul, Министерство на културата, Столична община, ЗАД Алианц България, НДФ „ 13 века България”, НХА, НХГ, СГХГ, НГЧИ, художествените галерии в Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

 

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев