Любопитно: на Деня на земята да си спомним за Григор Василев

Григор Василев
22.04.2013 / 16:13

На днешния 22 април, който от 1970 г. насам се отбелязва като Международен ден на земята от все повече държави като израз на желанието им да я опазят, нека си спомним за един не много известен факт. България е първата страна в света, където се ражда подобна инициатива. Тя е на Григор Василев - министър на земеделието и държавните имоти в правителството на Андрей Ляпчев, който през 1930 година организира Ден на Земята. Отзвукът сред дипломатическите представители у нас и техните правителства е много радушен и извън протоколната любезност. С голяма подкрепа идеята се посреща и от Международния Земеделски Институт в Рим. Това е така, защото още с обявяването на своята идея да има такова честване в България, Григор Василев отправя апел и към европейските държави – всички на една дата да отбелязват общо Деня на Земята.

Григор Василев /1883 – 1942/ е високообразован българин – политик от Демократическата партия, журналист и писател с широки възгледи и голяма вяра в доброто бъдеще на страната си. Негови са думите "България е градината - пазарът е светът".

В своите мемоари той отбелязва: От моите 365 дена в Министерството на земеделието, честването на земята бе моят Велик ден. Направих този почин с вярата, че той ще остане завинаги. Още на следната година дойде горчивото разочарование. Никога не съм могъл да разбера защо не се продължи този почин. И сега се възрадвах безкрайно много, когато този почин се възстановява. Дано никога – во век и веков – българите не се отказват от деня на Земята. Денят на Земята би трябвало да се зачита като един от най-светлите дни” .

След четири десетилетия – през 1970 г., вече при други времена и други обществени нагласи, светът отрежда 22 април за Ден на Земята.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев