ЩЕ СТАНЕМ ЛИ СВИДЕТЕЛИ НА РИМЕЙК НА АФЕРАТА „ВОДЕН ЦИКЪЛ”

В община Сливен ще бъдат отворени ценовите оферти за "Водния цикъл"
12.04.2013 / 10:10

Днес комисията за възлагане на обществена поръчка за новото издание на водния цикъл на Сливен ще отвори ценовите оферти на участниците. Ден преди това в открито писмо до държавните институции и до медиите от името на протестиращите от гражданско движение „Освобождение” изразиха съмнение за прозрачността на избора и неговата предопределеност. Направиха и различни предложения това да не се случи. Късно вчера се получи и отговор от страна на възложителя на поръчката – община Сливен.

Без редакция и намеса предлагаме разменените между страните писма.

ДО РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ -

ПРЕЗИДЕНТ НА Р БЪЛГАРИЯ

МАРИН РАЙКОВ – МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ

ЮЛИЯН ПОПОВ – МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

СОТИР ЦАЦАРОВ – ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА Р БЪЛГАРИЯ

 

Копие: ПРАВНА КОМИСИЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ФИНАНСОВА КОМИСИЯ КЪМ ЕВРПОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

БНТ КАНАЛ 1 - НОВИНАРСКИ ЕМИСИИ

БТВ МЕДИЯ ГРУП – НОВИНАРСКИ ЕМИСИИ

НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ – НОВИНАРСКИ ЕМИСИИ

ТВ 7 – НОВИНАРСКИ ЕМИСИИ

 

О Т В О Р Е Н О П И С М О

От Гражданско движение на протестиращите „ ОСВОБОЖЕДЕНИЕ „ – в процес на регистрация, адрес : гр. София 1000 бул. „Витоша” N 94

 

ОТНОСНО : Прозрачността в процедурата за обществена поръчка 00118 – 2012 – 0042 „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА

ВЪТРЕШНА ВОДОПРОВОДНАТА МРЕЖА И РАЗШИРЕНИЕ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА

КАНАЛИЗАЦИОННАТА МРЕЖА НА ГР. СЛИВЕН”

 

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г- Н МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ФИНАНСОВАТА И ПРАВНАТА КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ,

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

Публична тайна е липсата на прозрачност при процедурите по ЗОП при обявяване, разглеждане и класиране на кандидатите подали оферти по процедурата. Публична тайна е, че за всяка обществена поръчка критериите, който се залагат в самото начало при изготвяне на изискванията са пригодени за конкретен кандидат. Този кандидат винаги е близък до властта и е част от „обръча фирми” на властта. За всяка поръчка преди да е започнала е ясно кой ще бъде „победителят“. Много преди да има официално решение на комисията, която разглежда офертите за местната общност е известен изпълнителя. Защо се получава така? Защото заинтересованите лица влизат в пряк контакт с кмета. Последният назначава комисията за оценка на предложенията. Естествено комисията веднъж назначена от кмета изпълнява всичко под негова диктовка. Предложенията се оценяват субективно. Крайният ефект какъв е : калпаво изпълнени проекти, вложени купища средства нахаос, защото строеното – недостроено няма положителен ефект за общността. Пряк положителен икономически ефект има единствено за лобистите, за кметовете на общините. Лошото е, че всички знаят, но си траят и никой не иска да се рови в подобни истории, защото държавната машина има начин да го спре. Корупцията е прояла държавните структури от първото до последното ниво, както на изпълнителната така и на съдебната и на законодателната власт. Всеки е свързан с някого и както е казал народа „гарван гарвану око не вади“. Когато държавата започне да се сраства с големия бизнес, който има за цел да монополизира и картелизира икономиката, тогава малкия и средния бизнес се задушават. А малкият бизнес е този, който дава хиляди работни места.

Последният фрапантен пример, за който получихме информация е Община Сливен с обществена поръчка N 00118 – 2012 – 0042 с предмет „ Изпълнение на строително – монтажните работи за реконструкция на външата водопроводна мрежа и разширение и реконструкция на канализационната мрежа на гр. Сливен „

Срока за прием на документи бе до 31.01.2013г. След забавяне повече от 2 месеца едва на 09.04.2013г. бе отворен плик 2 с техническата оферта, утре 12.04.2013г. предстои да бъде отворена ценовата оферта или плик N 3 . През тези два месеца независимо от проявения интерес от Районна прокуратура – Сливен, комисията работеше усилено. А в общността победителят бе ясен. Вариант 1 : Водстрой – 98 АД и Вариант 2 – Станилов ЕООД; При проверка на историята на тези фирми може да се види, с чии имена са свързани двете дружества, изпълнители на кои обществени поръчки са. Специално за Станилов ЕООД, заедно с фирма Трейс АД е изпълнител на последния участък на метрото в гр. София, възложено в последния ден от предсрочно прекратения мандат на правителството на ГЕРБ. Може да се провери двете фирми колко обществени поръчки са получили ( спечелили) през мандата на ГЕРБ. По информацията стигнала до нас, фирма „ ВОДСТРОЙ – 98” АД е финансирала предизборната кампанията на настоящия кмет на Община Сливен – г-н Кольо Милев, а фирма „СТАНИЛОВ” ЕООД е подпомагала кампанията на депутатката от ГЕРБ и водач на листата за предстоящите избори за Сливенски многомандатен избирателен район – г-жа Десислава Танева.

Протоколът от заседанието на комисията в гр. Сливен по оценка на предложенията и решението още не са готови, но е ясно кой е класирания на първо място. Казаното до тук е застраховка, че ако нещо се случи с написалите писмото, това само би потвърдило написаното.

Какво искаме :

Освен назначената комисия, да бъдат включени нови експерти в областта на строителството на пречиствателни съоръжения, водопреносни и канализационни мрежи . Това трябва да бъдат независими юристи , технически специалисти, инженери, геодезисти и граждани от последното заседание на обществения съвет към МОСВ, които да могат да се запознаят с представените оферти на всички кандидати и наистина да се избере най – добрия изпълнител. Така процедурата ще бъде наистина прозрачна, а оценките на предложенията обективни. За да може местната общност да получи качествено изпълнен воден цикъл на града си, който да работи безаварийно в следващите 25 години. Не искаме настоящата комисия да бъде освободена, т.к. това би означавало тръжната процедура да тръгне от начало и да се загуби даденото европейско финансиране. Потърпевши от това пряко ще бъдат гражданите на Сливен, косвено страната ни, т.к отново ще бъде получена оценка от ЕС „ неумение да се усвояват средствата по предоставените фондове“.

Вярваме, че над кметовете на Община Сливен от г-н Лечков насам не тегне проклятие, да им бъдат повдигани обвинения, а после и осъждани заради корупционни схеми , в които влизат, за да се обогатят лично от обявяваните обществени поръчки в общината.

За гражданско движение на протестиращите „ОСВОБОЖДЕНИЕ „

Николай Колев – Босия

Тел : 0888 408 623

Веселин Василев

Тел : 0888 311 333

Методи Митев

Тел : 0878 964 718

 

 

Уважаеми колеги,

 

Във връзка с постъпило писмо от гражданско движение „Освобождение”

относно Обществената поръчка N: 00118 – 2012 – 0042 с предмет

„Изпълнение на строително – монтажните работи за реконструкция на

външната водопроводна мрежа и разширение и реконструкция на

канализационната мрежа на гр. Сливен” община Сливен информира, че

процедурата за избор не е приключила и няма избран изпълнител.

 

До момента назначената комисия за избор на изпълнител по откритата

процедура е отворила единствено техническата документация на

кандидатите съдържаща се в плик 1 и плик 2 по поръчката на свое

заседание.

 

Предстои отварянето на ценовите оферти на участниците на 12 април 2013

година от 15 часа. Всички участници са уведомени. Съобщението е

достъпно за публиката на сайта на общината.

 

Сроковете по процедурата за избор на изпълнител са спазени. След

приключване на процедурата обществеността ще бъде информирана.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев